Kultura
JEDNA OD MALOBROJNIH TRUBAČICA NA SVIJETU TINE THING HELSETH

Slobodoumnim pristupom glazbi stalno propituje žanrovske granice
Objavljeno 23. veljače, 2018.

ZAGREB - Zagrebačka će filharmonija veljaču ispratiti nečim što se rijetko viđa – drukčijim i smionim, ali uvijek vrhunskim koncertom u sklopu Crvenog ciklusa (23. veljače). Orkestrom će ravnati diplomirani pijanist i cijenjeni talijanski dirigent Pier Carlo Orizio, koji se ističe bogatom dirigentskom karijerom i suradnjom s nizom legendarnih glazbenih umjetnika. Maestro Orizio njeguje izniman interes za suvremenu glazbu, a od 2007. je i umjetnički ravnatelj Međunarodnog klavirskog festivala Brescije i Bergama.

Raznovrsni glazbeni program provest će publiku kroz različita razdoblja i glazbene stilove, a koncert će početi izvedbom skladbe Dance Macabre, skladatelja C. Saint-Saënsa. Zagrebačkoj će se publici predstaviti jedna od malobrojnih trubačica u svijetu – Norvežanka Tine Thing Helseth, koja će izvesti Koncert za trubu u Es-duru, J. N. Hummela, kao i Izbor pjesama za trubu i orkestar E. Griega.

“Mala” (samo) po imenu (norv. – Tine > maleno), a velika u svom nastupu i utjecaju koji ostavlja na publiku, Tine je umjetnica koja snagom, kreativnošću i slobodoumnim pristupom glazbi stalno propituje žanrovske granice. Surađivala je s brojnim svjetskim orkestrima, a svojom pojavom i nastupom izaziva oduševljenje gdje god se pojavi, a redovito održava turneje sa svojim deseteročlanim ženskim puhačkim ansamblom tenThing, nastalim 2007. Veličina Tine Thing Helseth vidljiva je i u nominaciji za norvešku nagradu Grammy, čime je postala prvi klasični glazbenik ikada nominiranim za tu nagradu.

U ostatku večeri publiku očekuje sinteza osjećaja, misli i dojmova tijekom prvih mjeseci života O. Respighija u Vječnom gradu u njegovu djelu Rimske Fontane, kao i grandioznost i emotivnost suite N. Rotte iz višestruko nagrađivanog filma Rat i mir, snimljenog prema istoimenom romanu Lava Tolstoja... Zanimljiv program pravi je mamac za sve glazbene sladokusce. N.Vek.

Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike