Regija
PROVEDBA PROJEKTA “DRAVA LIFE”

Kako zaštititi obalu Drave, ali i bregunice
Objavljeno 20. veljače, 2018.

ČAĐAVICA

Hrvatske vode, World Wide Fund Adria, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije, provode na rijeci Dravi projekt “Drava Life – integrirano upravljanje rijekom”, kojim žele poboljšati stanje riječnog ekosustava na području hrvatskog dijela rijeke Drave u duljini od 300 kilometara. Jedna od aktivnosti provodila bi se i na području općine Čađavica, a riječ je o obnovi, odnosno revitalizaciji dijela obale rukavca Stare Drave.

U povodu toga u Čađavici je održan radni sastanak na kome su, osim načelnika Mirka Rončevića, bili predstavnici ustanova uključenih u realizaciju projekta, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo, Antun Damjan iz iste ustanove, predstavnici Hrvatskih voda VGO Osijek Ljiljana Šapina, Marko Blagus i Silvija Sitar, predstavnik Akcije Zeleni Osijek Jasmin Sadiković, predstavnica WWF Adria Branka Španiček i vlasnik zemljišta Slobodan Cvetičanin.

Ulazak vode u spomenuti rukavac Stare Drave zapriječen je kamenom pa voda ulazi u rukavac samo kad je veliki vodostaj, ali kako na tom području nema zaštitnog nasipa, voda prilikom većeg vodostaja odnosi oranični dio zemljišta. Projektom “Drava Life” predviđeno je uklanjanje kamene barijere, tako da rijeka nesmetano teče i starim i novim koritom oko ade. U tom slučaju, međutim, prijeti opasnost odronjavanja obale i odnošenja poljoprivrednih površina u vlasništvu države i privatnog vlasnika Slobodana Cvetičanina. Da bi se to spriječilo, potrebni su određeni zaštitni zahvati ukopavanja kamena, za koje je bila potrebna studija utjecaja na okoliš. Na tom području, naime, gnijezdi se zaštićena bregunica, ptica koja svoje stanište ukopava u obali, pa je takvu obalu potrebno sačuvati. Ali za bilo kakve zahvate potrebno je otkupiti gotovo 2,5 hektara zemljišta od vlasnika Cvetičanina i dobiti suglasnost za radove na državnom dijelu zemljišta. Kad se riješi problem vlasništva, na redu su geodetska snimanja, parcelacijski elaborati i sve aktivnosti u skladu s propisanom procedurom, do izvođenja radova.

Načelnik Rončević ističe da je konačni cilj cijelog projekta očuvanje obale, ali i zaštićenih prirodnih vrijednosti, u prvom redu bregunica. Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike