Novosti
13 TOČAKA

Zahtjevi SNV-a nisu pali na plodno tlo
Objavljeno 20. veljače, 2018.

Srpsko narodno vijeće objavilo je Izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj, usvojenu na trećoj Velikoj skupštini održanoj prošlog tjedna, u kojoj se ocjenjuje da u proteklih pet godina položaj Srba u Hrvatskoj nije unaprijeđen, nego je u nizu aspekata i unazađen, te se u 13 točaka navode zadatci u borbi za neostvarena prava i za očuvanje onih koja su ostvarena. Između ostalog, SNV je zaključilo kako: “Institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina, moraju dobiti status manjinskih samouprava, u skladu s njihovim posebnim osnivačkim izvorištima – dokumentima s međunarodnim karakterom, Erdutskim sporazumom i Pismom namjera”, stoji u 12. točki Izjave.

“Vlada promiče uvažavanje i suradnju s nacionalnim manjinama radi zaštite njihovih prava, a operativni programi za nacionalne manjine, koje je donijela u suradnji s njihovim izabranim predstavnicima, ne predviđaju promjenu pravnog statusa tijela srpskih odnosno manjinskih zajednica”, odgovoreno je u ponedjeljak iz Vlade na upit za komentar SNV-ove Izjave o pravima Srba u Hrvatskoj.

Komentirajući zahtjeve SNV-a, predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je za HRT: “Oni mogu slati zahtjeve kakve žele, ali parlamentarna većina će odlučiti o tome što je ispravno, a što ne.”

Oglasio se i Ured predsjednice RH. “Srpsko narodno vijeće, kao i svatko u Hrvatskoj kao demokratskoj državi, ima pravo postaviti zahtjev za ispunjenjem prava koja smatra važnima, a isto tako svatko te zahtjeve ima pravo podržavati ili ne, a ako njihovo ispunjavanje pretpostavlja izmjene ili donošenje novih zakona, za to su nadležni Vlada i Sabor”, odgovoreno je Hini iz Ureda predsjednice RH.

Član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk u ponedjeljak je ustvrdio da je “postojeći zakonski okvir kojim se uređuju prava nacionalnih manjina dobar”, komentirajući zahtjev SNV-a. “Postojeći zakonski okvir kojim se uređuju prava nacionalnih manjina je dobar. Treba ga provoditi, a o eventualnim dopunama možemo se očitovati kada vidimo konkretan prijedlog”, kazao je Bauk. “Još smo se 2010. usprotivili sličnoj inicijativi. No, ne želimo sudjelovati u cjenkanju koalicijskih partnera, HDZ-a i SDSS-a”, istaknuo je. I čelnik Mosta Božo Petrov zahtjev Srpskog narodnog vijeća u ponedjeljak je ocijenio “bespredmetnim”. Dodaje da je “takav zahtjev postojao i 2010. kao i danas, jer je i 2010. i danas cijela Vlada ovisila o glasovima srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru.” “I uvijek kada se dogodi takva situacija, gdje glas ovisi o Miloradu Pupovcu ili sada o gospodinu Pupovcu, Sauchi i Vrdoljaku sasvim je jasno da će krenuti takve trgovine”, rekao je Petrov.H

Arsen Bauk

član Predsjedništva SDP-a

Erdutski sporazum stvar povijesti

Arsen Bauk podsjetio je i na stav iz 2013., kada je obnašao dužnost ministra uprave u mandatu SDP-ove vlade Zorana Milanovića, u kojemu je istaknuo da je Erdutski sporazum na koji se poziva Srpsko narodno vijeće izvan snage. "Integracija hrvatskog Podunavlja odavno je završena i Erdutski sporazum nema više svoju svrhu i opravdanje. On bi danas trebao biti dokument povijesti i kao takav predmet izučavanja povjesničara", ponovio je Bauk.

Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove

Najčitanije iz rubrike