Osijek
“PREUZIMANJE” IZDANJA ODJELA ZA MATEMATIKU

Prof. Sabo: Na udžbenicima ne želimo zarađivati, nego učiniti znanje dostupno svima
Objavljeno 19. veljače, 2018.
Udžbenici i priručnici, u PDF formatu, u nekoliko su mjeseci preuzeti tisuće puta

Vezani članci

SVEČANA PROMOCIJA ODJELA ZA MATEMATIKU

Od 48 promoviranih magistara posao još traži samo njih pet!

Osječki Odjel za matematiku od kraja prošle godine ponajprije svojim studentima, ali i svima drugim zainteresiranima na besplatno korištenje u akademske svrhe daje sva svoja izdanja. Udžbenici i priručnici kojima je izdavač Odjel do sada su u PDF formatu preuzeti tisuće puta, što potvrđuje da je riječ o uistinu dobroj ideji uprave.

- Želja nam je na ovaj način osigurati da svi studenti i drugi zainteresirani čitatelji pod jednakim uvjetima dobiju mogućnost pristupa našim izdanjima. Također želimo dati doprinos i podršku konceptu otvorenog pristupa u znanosti i obrazovanju koji od 2012. godine promiče Europska komisija, kao centralnu strategiju s ciljem poboljšanja protoka znanja i inovacija – navodi se na internetskoj stranici Odjela.

Pročelnik Odjela, prof. dr. sc. Kristian Sabo, ističe kako su se u skladu s dugogodišnjom izdavačkom politikom Odjela ta tiskana izdanja do sada prodavala po prilagođenim cijenama kojima su se pokrivali minimalni tiskarski troškovi. Ovim potezom, kaže, neće imati velikih gubitaka, jer zbog ionako niske cijene nije bilo zarade, pa tako neće biti ni značajnih gubitaka.

- Na udžbenicima ne želimo zarađivati, nego učiniti znanje dostupno svima i na taj način promovirati instituciju. A tu je i treći misijski stup sveučilišta - društveno odgovorno ponašanje, mislimo da je ova inicijativa jedan segment toga. Udžbenike Odjela za matematiku velikim je dijelom sufinanciralo Minstarstvo znanosti i obrazovanja. Ideja otvorenog pristupa u znanosti i obrazovanju temelji se na tome da sve ono što je na neki način sufinancirano ili u cijelosti financirano iz javnih izvora, trebalo biti jednako dostupno svima pod jednakim uvjetima – drži pročelnik Sabo.

Tiskani se primjerci i dalje mogu kupiti po prilagođenim cijenama u visini od 20 do 40 kuna u knjižari Nova.

- Cijena je zapravo takva da ako studentu padne na pamet fotokopirati knjigu, neće ništa uštedjeti na taj način, jer će cijena knjige biti otprilike jednaka cijeni fotokopiranja – ističe pročelnik.

Najčešći su kupci studenti osječkog Odjela za matematiku, ali i studenti matematike iz Splita, Rijeke, pa i studenti tehničkih fakutleta i fakulteta na kojima inače profesori drže nastavu matematike. Izdanja u PDF formatu do sada, pokazale su analitike, najviše se preuzimaju iz Hrvatske, i to iz Osijeka i Zagreba, zatim iz susjedne BiH te Republike Srbije.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike