Kultura
ISPITNA PREDSTAVA STUDENATA TREĆE GODINE UAOS-A

Vinkovački “Macbeth” na turneji u Poljskoj
Objavljeno 15. veljače, 2018.

VINKOVCI - Gradsko kazalište “Joza Ivakić” iz Vinkovaca u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Osijeku 14. listopada 2017. premijerno je postavilo tragediju Williama Shakespearea “Macbeth”. Predstava je izvorno nastala kao ispitna produkcija treće godine preddiplomskog sveučilišnog studija Glume i lutkarstva, pod mentorstvom Jasmina Novljakovića, koji je i adaptirao i režirao tekst. Kostime je osmislila Jasminka Petek Krapljan, prostor Jasmin Novljaković u suradnji s ansamblom, a suradnici iz područja glume, pokreta, govora i pjevanja su Goran Grgić, Saša Anočić, Alen Čelić, Selena Andrić i Danijela Pintarić.

Mladi glumci (Antonija Mrkonjić, Josipa Oršolić, Katarina Šestić, Zdenka Šustić, Lovorka Trdin, Lino Brozić, Marko Capor, Marijan Josipović, Gabrijel Perić) na samom su početku karijere dobili priliku stati na profesionalne kazališne daske i pokazati što mogu.

Suradnja UAOS-a i hrvatskih kazališta se nastavlja. Mladi su iznjedrili društveno angažiranu i bolno suvremenu predstavu koja, nažalost, ponajbolje opisuje stalnost povijesne mijene.

Na poziv Teatr Osmego dnia iz Poznana, “Macbeth” će se predstaviti publici u Poljskoj (Poznan, Krakov, Varšava), na mini turneji od 18. do 24. veljače.

Krvavu tragediju W. Shakespearea prati glas teksta koji uvijek u radu donosi mnogo nepredviđenih događaja. U ovoj adaptaciji pokušavalo se doprijeti do spoznaje imanentnog zla, skrivenog duboko u svakom čovjeku, koje čeka dovoljno snažan glas kušnje da se pokrene. I tako Vještice igraju važnu ulogu, stalno su prisutne uz junake i uživaju promatrajući svijet zla koji otvaraju i koji obuzima sve ljude. Ali, duboko u čovjeku je i Savjest... N.Vek.

Najčitanije iz rubrike