Osijek
PREMA PODACIMA HZZ-OVA REGIONALNOG UREDA OSIJEK

U siječnju zabilježen porast broja nezaposlenih osoba
Objavljeno 13. veljače, 2018.

U prvom ovogodišnjem biltenskom izvješću HZZ-ova Regionalnog ureda Osijek, u vezi s kretanjem (ne)zaposlenosti na području Osječko-baranjske županije za siječanj, bilježi se rast nezaposlenosti. Krajem siječnja evidentirano je 23.560 nezaposlenih osoba, odnosno 787 osoba više nego prethodnog mjeseca, a 4316 osoba manje u odnosu na siječanj 2017. godine. Na području Osijeka zabilježeno je 6433 nezaposlenih, što je u odnosu na prethodni mjesec 226 osoba više.

Razlog je tomu činjenica što su se u siječnju u evidenciju nezaposlenih prijavile 2862 nove osobe (56.8 % (!) više nego prethodnog mjeseca), dok je iz evidentirane nezaposlenosti otišlo ukupno 2075 osoba (i to je više nego prethodnog mjeseca, ali za svega 5.7 %). Najviše novoprijavljenih nezaposlenih osoba došlo je izravno iz radnog odnosa (2018 osoba), a potom iz neaktivnosti (745 osoba). Od ukupnog broja novoprijavljenih osoba, 307 osoba bez prethodnog je radnog iskustva, a najveći broj osoba s radnim iskustvom došao je na evidenciju Zavoda iz djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (450 osoba), prerađivačke industrije (337 osoba) te administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti.

Ostali “glavni” statistički omjeri nepromijenjeni su - visok udio nezaposlenih žena (59 %) u odnosu na nezaposlene muškarce. Taj se udio, u odnosu na prethodni mjesec, ipak nešto smanjio, ali samo zbog većeg broja novoprijavljenih muškaraca.

Gledano prema dobi, najveći udio u registriranoj nezaposlenosti imaju osobe starije od 50 godina, a to je i dalje - svaki treći nezaposleni. D.Kuštro

50%

osoba čeka na posao duže od godinu dana

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike