Osijek
DVORANA “GRADSKI VRT”

U 2017. bila je otvorena od 7 sati do 23 sata od 1. siječnja do 31. prosinca
Objavljeno 12. veljače, 2018.

Dvorana Gradski vrt u kojoj je održan dvoboj teniskih reprezentacija Hrvatske i Kanade u okviru natjecanja “Davis Cup” bila je još jednom dostojan prezenter Osijeka. I onima koji su natjecanje pratili u dvorani, još više i gledateljima preko televizijskih kamera.

A ova dvorana se, podsjetimo, veže uz hrvatsko domaćinstvo Svjetskog rukometnog prvenstva iz 2009. godine. Osijek je tada bio domaćin jedne od natjecateljskih skupina, kada je za tu svrhu, kao uostalom i u ostatku države, sagrađena reprezentativna sportska dvorana.

Ostatak priče je poznat, vrlo brzo su se zbog troškova održavanja ili nerentabilnosti na “zlu glasu” našle najveće dvorane, tzv. arene: u Zagrebu, Splitu i Zadru. Ta se priča uostalom mogla čuti i uoči ovogodišnjeg Europskog rukometnog prvenstva.

Osječka dvorana ostala je izuzeta iz toga, jer je osmišljena po drugačijem modelu - kao nastavno-sportska dvorana. Umjesto oblika arene i gledališta sa sve četiri strane, Osijek je zapravo dobio dvije dvorane, glavnu s kapacitetom od 3,5 tisuća gledatelja i manju - za 1,4 tisuće posjetitelja. Tu su potom i male dvorane za borilačke sportove i stolni tenis, zatim atletski tunel...

Sve to osigurava njezinu svakodnevnu uporabu, pa onda i rentabilnost poslovanja. Dakle, osječka dvorana “Gradski vrt” svih ovih godina ne zjapi prazna. Evo rezimea njezine prošlogodišnje uporabe. Dvoranu ravnopravno u svojim terminima koristi 16 sportskih klubova - u Upravi Športskih objekta, gradskoj tvrtki koja upravlja dvoranom, pedantno su evidentirali kako su ukupno 11.199 sati trajali treninzi klubova i održanih utakmica.

- Uz redovite košarkaške i odbojkaške utakmice, bili smo domaćini brojnih karate i judo-natjecanja. Ugostili smo sudionike Davis Cupa, Hrvatsku i Španjolsku. Održana su brojna natjecanja u atletici, stolnom tenisu, šahu i boksu. I prošle godine održan je svjetski kup u gimnastici “Osijek Žito Challenge Cup”, plesno natjecanje “Rondo-kup“, međunarodno natjecanje u streljaštvu, potom “Osijek Open 2017.” u šahu, kvalifikacije u odbojci za 2018. FIVB World, međunarodne rukometne utakmice između Hrvatske, Švedske i Slovenije, turnir u boksu Osijek Open... - nabrajaju u Športskim objektima.

Uz to, za potrebe nastave u prošloj godini ukupno 1000 dvoranskih sati iskoristili su Ekonomska i upravna škola, Isusovačka klasična gimnazija te sedam fakulteta osječkog Sveučlišta.

No, dvorana je zbog svojih kapaciteta često i mjesto brojnih komercijalnih događanja - tako je u 2017. godini održano devet “Herbalife“ seminara, školski projekt “Pčelica-spelica“, Sajam poslova u turizmu, “Festival tehničke kulture“, Sajam inovacija i nekoliko prigodnih proslava. Najmasovnija posjećenost bila je za koncerata - u prošloj godini bilo ih je ukupno sedam, a održane su i dvije kazališne predstave.

Najava događanja za ovu godinu?

- Siječanj je otvoren Danima poslova u turizmu, upravo je odrađeno domaćinstvo Davis Cupa Hrvatska - Kanada, a za svibanj je rezerviran termin za gimnastički kup. U veljači je još i koncert Prljavog kazališta, sredinom ožujka Željka Bebeka... - okvirno otkrivaju u “Športskim”. D. Kuštro

REDOVNO ODRŽAVANJE

Na ovako velikoj dvorani u pravilu su potrebni i redovni zahvati na njezinu održavanju. Tako je prošle godine zbog prokišnjavanja sanirano 11 krovnih prozora – svjetlarnika. Započeli su i radovi na (toplinskoj) izolaciji u atletskom tunelu, koji bi trebali biti završeni do kraja veljače.

Dvoranu ravnopravno, u svojim terminima, koristi 16 sportskih klubova, dvije srednje škole i sedam fakulteta

Najčitanije iz rubrike