Mozaik
KINOKINO

Dječji filmski junaci u borbi za pravdu i za bolji svijet
Objavljeno 12. veljače, 2018.

Filmove koji će biti prikazani na ovogodišnjem KinoKino Festivalu povezuju njihovi junaci, djeca istraživači koja se bore za pravdu i bolji svijet oko sebe, rekla je za Hinu Selma Mehadžić, direktorica tog međunarodnog festivala filmova za djecu, čije će se treće izdanje održati od 14. do 18. veljače u zagrebačkom kinu Europa.

U glavnom programu i popratnim programima Festival donosi tridesetak filmova, među kojima će se uz novija ostvarenja koja se natječu za nagrade prikazati i neki od filmskih klasika.

Dobra selekcija

“Izgleda kao da se u svim filmovima s djecom koje prikazujemo ove godine glavni junaci uvijek nađu u situacijama koje se čine bezizlaznima, a oni svojm znatiželjom i zapitkivanjem pokušavaju utjerati pravdu i napraviti svoj i tuđe živote boljima”, napomenula je Mehadžić. Kaže kako se prilikom odabira uvijek brinu da su teme kvalitetno obrađene, no i ove su godine uspjeli napraviti dobru selekciju. “Kada tražimo filmove za djecu, često nailazimo i na one koji su vrlo banalni, previše karikiraju neku tešku temu, pa na kraju ne dobijemo dobar i poučan film”, ustvrdila je. “Oni koje smo odabrali završavaju optimistično i imaju lijepu poruku, neki su ozbiljniji, a neki veseliji, što ne znači da ne govore o ozbiljnoj temi, jer se i teške teme s dobrom pričom mogu obraditi kroz humor”, dodala je.

Filmovi za ovogodišnji KinoKino Festival ponovno dolaze iz cijeloga svijeta, od Francuske, Njemačke, Švedske, Cipra do Kolumbije, no prevladavaju europske kinematografije, poput njemačke, danske, švedske, norveške, koje imaju najbogatiju filmsku produkciju.

Prema njezinim riječima, u tim zemljama postoje strategije proizvodnje filmova za djecu i njihova je gledanost velika, kao što su izvrsno gledani i filmovi za djecu u Hrvatskoj (filmovi Uzbuna na Zelenom vrhu i Anka bili su najgledaniji hrvatski filmovi u prošloj godini), unatoč tome što se ovdje film za djecu ne tretira posebno i nije obvezan, iako postoji potreba i želja gledatelja za njima.

Mehadžić je rekla kako KinoKino Festival, Zagreb Film Festival, koji ga organizira, te kino Europa nastoje da djeca od malih nogu nauče gledati filmove u kinima. “Pazimo da uvijek na programu imamo filmove za djecu jer smatramo da su ona buduće generacije kinopublike”, naglasila je.

Svemirski kamp

Tako će se, zbog velikog interesa pokazanog prošlih godina, program Moj prvi odlazak u kino, koji je namijenjen djeci od dvije do pet godina, uz dvoranu Muller, prikazivati i u velikoj dvorani kina Europe. “Možda će biti malo ustrašeni velikim prostorom, ali potrudit ćemo se da im dolazak u kino ostane u lijepom sjećanju”, napomenula je.

U tom će se programu prikazati filmovi Koyaa: Rasplesane čarape i Tvrdoglave naljepnice, Lampe plešu tango, Nova igračka, Oblak i kit, Paukova mreža i Poplava. Festival će otvoriti švedski kinohit Svemirski kamp, za koji je Variety ocijenio da svojom iskrenošću, humorom i nevinošću podsjeća na neke stare filmove te da bi za nekoliko godina mogao današnjoj djeci biti omiljeni klasik.

Ta znanstveno-fantastična komedija Pettera Lennstranda govori o osmogodišnjoj djevojčici Puttan koju prezaposleni roditelji umjesto u kampu ostavljaju u reciklažnom dvorištu. Ondje susreće šaroliko društvo s kojim od otpada pravi raketu za tajni projekt lansiranja u svemir. KinoKino Festival u pet dana prikazat će osam dugometražnih filmova u konkurenciji, među kojima se izdvajaju oni koji tematiziraju dječju znatiželju i njihovu istraživačku strast.Hina

Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike