Novosti
OKONČANA GRADNJA CJEVOVODA

Za opskrbu osječkih prigradskih općina 11,45 milijuna eura
Objavljeno 10. veljače, 2018.

“Vodosprema Planina” s pripadajućom opremom (na ulazu u Aljmaš), kao dio projekta Regionalnog vodoopskrbnog sustava Osijek, u petak je svečano dovršena u nazočnosti direktora Vodovod-Osijeka d.o.o. Ivana Jukića, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića, dožupana osječko-baranjskog Petra Lagatora i ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića. Voditelj projekta Željko Mandić navodi kako su projektni partneri Grad Osijek te općine Erdut, Šodolovci, Antunovac, Ernestinovo i Čepin.

RVS Osijek gradio se za poboljšanje vodoopskrbe i obrade vode za piće na području Osijeka i okolnih naselja. Na prezentaciji dijela projekta koji obuhvaća, među ostalim, gradnju i rekonstrukciju vodospreme, stanicu za podizanje tlaka i vodotornja na području općine Erdut te dogradnju postrojenja za pripremu pitke vode Dalj, kojom se proširuje postrojenje za obradu pitke vode Dalj tehnologijom za uklanjanje arsena, kazano je kako se time osigurava tlak u cijevima u Aljmašu te naseljima u Planini.

Vrijednost projekta RVS Osijek (2014. - 2017.) kojim se povezuju prigradska naselja s Vodovodom Osijek iznosi 11,45 milijuna eura od čega je EU sufinancirao 8,56 milijuna.

- RVS je važan jer smo njegovom izgradnjom podigli vodoopskrbni sustav u općinama i dobili 83 kilometra vodoopskrbnih cijevi u sustavu. Ovaj dio u Aljmašu samo je jedan mali dio od ukupne investicije – kazao je Jukić.

Đuroković je rekao kako je 75 posto nepovratnih sredstava, po 11 milijuna kuna snosit će Hrvatske vode, Ministarstvo zaštite okoliša odnosno Vlada RH, a tek nešto više od 2,5 milijuna kuna snosit će jedinice lokalne samouprave. Slijedi još, dodao je Đuroković, gradnja sustava upravljanja ukupnim vodoopskrbnim sustavom Osijeka, što će smanjiti gubitke vode u sustavu. Vrkić je kazao kako Vlada ovim potvrđuje da joj je stalo do Slavonije. “Svjesni smo da nema opstanka i života u Osijeku i središnjem dijelu Slavonije ako nema života u njegovu zaleđu. Pravo nam je zadovoljstvo da to dijelimo sa susjednim općinama jer bez sinergije zajedničkog odnosa ne bismo uspjeli u pokušaju zaustavljanja odlaska mladih i da im ponudimo infrastrukturu važnu za zdravlje i život u ovom prostoru”, kaže Vrkić. Lagator je zahvalio u ime svih stanovnika na poboljšanju vodoopskrbe i očekuje da će ovo pridonijeti ukupnom ekonomskom razvitku u županiji.

Ministar Ćorić kazao je kako mu je drago da stanovnici imaju adekvatne priključke na javnu vodoopskrbu, što je pretpostavka za život. Jugoslav Vesić, načelnik općine Erdut, kaže da je investicija na području općine 23 milijuna kuna, a završna faza je na vodocrpilištu u Dalju pa će građani imati kvalitetnu i pitku vodu na cijelom području. D.Pejić

UGOVOR I ZA NOVI PROJEKT

Svečanost dovršetka radova na magistralnim cjevovodima bila je prilika i za potpisivanje ugovora za sljedeću fazu projekta RVS-a vrijednog 10,173 milijuna kuna koji su potpisali Jukić i Vjekoslav Abičić, direktor Hidroinga. Riječ je o GIS sustavu i nadzornom upravljačkom sustavu koji će svojom implementacijom pridonijeti digitalizaciji u upravljanju svim onim što je napravljeno pod zemljom.

Najčitanije iz rubrike