Osijek
SUBVENCIJE OBNOVE JAVNIH ZGRADA

Grad nominirao dvije škole i
dva vrtića za energetsku obnovu
Objavljeno 9. veljače, 2018.

Županije, gradovi i općine pokazali su izniman interes za projekt energetske obnove zgrada javnog sektora u Hrvatskoj. Iznos zatraženih nepovratnih sredstava za obnovu škola, domova zdravlja, dječjih vrtića, sportskih dvorana, vatrogasnih domova i dr., dosegnuo je 200 posto ukupno raspoloživih sredstava. Zbog toga je Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, donio odluku da se privremeno obustavi prijam novih prijedloga.

Izvijestili smo da su jedinice s područja Osječko-baranjske županije nominirale ukupno 72 projekta, pojedinačno najviše sama Županija osječko-baranjska - 30.

Naravno kako ni Grad Osijek nije propustio ovu priliku jer je sufinanciranje iz fondova EU-a između 40 i 60 posto, a uz dodatnu subvenciju od Ministarstva regionalnog razvoja iznos nepovratnih sredstava može dosegnuti i 80 posto vrijednosti prijavljenog projekta.

Grad Osijek, saznajemo od dogradonačelnika Borisa Piližote, ovaj puta nominirao je četiri projekta - dvije škole i dva dječja vrtića.

- Projekt energetske obnove Osnovne škole Franje Krežme ukupno je vrijedan 7,3 milijuna kuna, a OŠ Vijenac 5,4 milijuna. Ukupna vrijednost projektne prijave za Dječji vrtić Potočnica iznosi 2,7, a za Radost 1,9 milijuna kuna - ističe Piližota.

To je samo nastavak aktivnosti u realizaciji energetske obnove. Ranije je Grad dobio sredstva za izradu projektne dokumentacije, a tijekom prošle godine, također uz ostvarena nepovratna EU sredstva, energetski su obnovljene dvije škole: Antuna Mihanovića i Grigora Viteza.

Uz segment zgrada javne namjene, po cijelom Osijeku vidljiv je i tijek energetske obnove višestambenih zgrada. Zavod za stanovanje Osijek, tvrtka u vlasništvu Grada Osijeka, prijavila je u siječnju prošle godine radove vrijedne u okvirnom iznosu od 26 milijuna kuna za 14 zgrada kojima upravlja. I ovdje je povoljan odnos - sufinanciranje (iz EU fonda) radova (i nadzora) je 60 posto, a izrade projektne prijave i do 85 posto.

Piližota će naposljetku podsjetiti da je energetska obnova na nacionalnoj razini financirana iz operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” D. Kuštro

17,5

milijuna kuna ukupna je vrijednost projektne prijave Grada Osijeka za energetsku obnovu dvije osnovne škole i dva dječja vrtića

Možda ste propustili...

POPRATNI SADRŽAJ PANNONIAN CHALLENGEA

Raskoš urbane kulture

GRAĐANI JUČER ZAMIJETILI ZAMUĆENJE PITKE VODE

Uzrok je puknuće cjevovoda, problem otklonjen tijekom dana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UREĐENJE NAJPOPULARNIJEG KUPALIŠTA

Kopika se otvara na kraju školske godine

2

TKO SU NOVI NAJMOPRIMCI U DRŽAVNIM LOKALIMA

U gradskom središtu knjižara
Znanje, VIP i ekopovrćarnica

3

OGRADA, ISCRTAVANJE I OPREMANJE

Radovi na igralištu OŠ Franje
Krežme u punom jeku

oglas