Mozaik
DRAMSKI AMATERSKI FESTIVAL U ĐAKOVU

Stižu glumci amateri od Vukovara do Sinja
Objavljeno 9. veljače, 2018.
Počinje danas, 9. veljače, u Centru za kulturu Đakovo, a zatvaranje Festivala predviđeno je za 2. ožujka ove godine

Đakovačka udruga Kreativa za kulturu organizator je 2. Dramskog amaterskog festivala (DAF) koji će biti otvoren u petak u Centru za kulturu Đakovo, a zatvaranje Festivala predviđeno je za 2. ožujka ove godine.

Na festivalu će nastupiti veći broj gradskih i amaterskih kazališta iz svih dijelova Hrvatske: Pučko kazalište Sinj, Amatersko kazalište Daruvar, Gradsko kazalište Županja, Gradsko kazalište Beli Manastir te Kazališna družina Scena Martin (Hrvatski dom Vukovar) - amateri te glumci udruge Kreativa za kulturu Đakovo. Danas će ponajprije Sinjsko pučko kazalište izvesti predstavu “Nedostajem sama sebi”, a u 20 sati službeno otvorenje DAF-a pripast će Kazališnoj družini Scena Martin (Hrvatski dom Vukovar). Vukovarci će izvesti svoju krimikomediju “Hebemu miša!” koja je nastala prema motivima „Mišolovke“ Agathe Christie. Kako je nastala ideja o osnivanju festivala koji je probudio uspavane đakovačke glumce amatere, otkrila nam je voditeljica Kreative Andrijana Štroliga.

- Prvi Dramski amaterski festival održan je u prosincu 2016. pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije. Publika je festival odlično prihvatila te smo odmah počeli pripreme za drugi festival koji je ipak morao pauzirati jednu godinu zbog renoviranja Centra za kulturu Đakovo. Na ideju održavanja DAF-a došla je nositeljica projekta i organizatorica Andrijana Jurić, koja je dugi niz godina vodila dječju dramsku sekciju te je došla na ideju o pokretanju udruge Kreativa za kulturu kako bi kazališnu umjetnost u našemu gradu podigla na jednu višu razinu, odnosno kako bi nakon dužeg vremena u gradu ponovno oživjelo amatersko kazalište. Sve više se primjećuje interes sugrađana za glumu, jer nam gotovo svakodnevno dolaze upiti o upisima novih članova. Trenutno imamo nekoliko skupina glumaca unutar udruge. Minni studio u kojemu su najmlađi polaznici koji uglavnom pripremaju kraće igrokaze. Najbrojnija je svakako odrasla skupina Stars, koja obuhvaća mlade Đakovačke i Đakovčane koji svoje slobodno vrijeme odvajaju nakon školskih i poslovnih obveza i najmanje dva puta tjedno vrijedno uvježbavaju svoje uloge. Želja nam je da nam se pridruže i osobe starije životne dobi, pa bismo na taj način imali sve dobne skupine i tako mogli pripremati različite vrste dramskih tekstova. Udruga trenutno okuplja 30-ak članova, zaljubljenika u kazališnu umjetnost i glumu - pojašnjava Štroliga. Pred nastupe, kaže, taj se tempo ubrzava, pa ponekad imaju “maratonske probe”.

Kreativa je do sada sudjelovala na 5. Dječjem kazališnom festivalu u Belom Manastiru u svibnju 2017. godine. Najmlađa skupina nastupila je s predstavom Jaje lutalica koju su imali prilike vidjeti i najmlađi Đakovčani. Također, u prosincu 2017. godine glumci su sudjelovali na Susretu gradova prijatelja - kazališnom maratonu u Sinju. Sinjskoj publici predstavili su se sa svojom predstavom Adio pameti autorice Ružice Gašperov, koja je za tu priliku stigla iz Splita i budno pratila kako su Slavonci oživili njezine likove. Sudjelovali su i na Komedijafestu u Bjelovaru te na Ogulinskom festivalu bajke.

- I ove godine sudjelovat ćemo na nekoliko kazališnih festivala, između ostalog nadamo se prolasku prijave za Zmajeve dane u Novom Sadu, ali i drugim gostovanjima gdje bismo dostojno predstavili naše Đakovo. Financiramo se održavanjem predstava. Ulaz je dobrovoljan prilog kojim pokrivamo troškove scenografije i kostimografije. Grad se uključuje u financiranju naših putovanja i gostovanja i na tome smo iznimno zahvalni. Također, želimo ovim putem zahvaliti i našem sponzoru Pizzeriji Veroni - ističe Štroliga.

Maja MUŠKIĆ
Pomoć istaknute glumice

- Glumci Udruge trenutno pripremaju tekst autorice Mire Perić Kraljik Možeš li mi samo laskati i lagati? koji će premijeru doživjeti za Dan grada, a i sama autorica nam je ponudila svoju pomoć u režiranju predstave te joj ovim putem zahvaljujemo. Također, u pripremi je još nekoliko predstava različite tematike koje će naši sugrađani imati prilike vidjeti u sljedećim mjesecima. Kod izbora djela vodimo se time da svi uživamo u tekstu, da se na neki način možemo poistovjetiti s likovima, ali naravno važna je i činjenica i odobrenje autora da izvedemo, odnosno postavimo njegov tekst na pozornicu - kaže Andrijana.

Treba im prostor!

- Ono što je svakako trenutno najpotrebnije za naš kvalitetniji rad je osiguranje radnog prostora. Glumci se za sada okupljaju u praktikumu Strukovne škole Antuna Horvata, što je potpuno neadekvatan prostor za uvježbavanje scenskog pokreta. Također, prostor možemo koristiti samo nakon što završi nastava, pa nam i to stvara veliki problem jer ponekad probe moramo održati kasno navečer ili ih moramo preskočiti nekoliko dana, što uvježbavanje i pripremanje predstave dodatno otežava i stvara nesigurnost kod glumaca, a i nezgodno je kada vam kazališta dolaze u goste, a vi ih nemate gdje pristojno smjestiti i ugostiti i na taj način vratiti gostoprimstvo kojim smo sami bili primljeni. Nadamo se da ćemo zajedno s Gradom postići dogovor i pronaći adekvatniji prostor u kojemu bi glumici mogli neometano i kvalitetno pripremati predstave, osjećati se kao doma i na kraju krajeva ugostiti svoje kazališne prijatelje i suradnike - kaže Štroliga.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike