Novosti
POSLOVNI PROSTORI

Država nudi u najam lokale na atraktivnim lokacijama u Osijeku i ostalim gradovima
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

Rješavanje problema polupraznog poslovnog dijela osječkoga korza i Trga Ante Starčevića mogao bi se pomaknuti s mrtve točke - ako bude zainteresiranih zakupaca. Naime, tvrtka Državne nekretnine objavila je natječaje za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske. Dva su natječaja - jedan za Zagreb (otvoren do 25. siječnja), te drugi za Dubrovnik, Rijeku, Split, Zadar i Osijek (rok prijave do 24. siječnja). Ukupno je riječ o 67 poslovnih prostora, početne cijene s kojima se ulazi u nadmetanje kreću se od 289 do 23.000 kuna mjesečno. Zajedničko im je da su dobrim dijelom u samim središtima najvećih hrvatskih gradova. Predložene djelatnosti u tim poslovnim prostorima su od ugostiteljske, trgovačke, uredske, uslužne, zanatske, pa do proizvodnih djelatnosti, uz ostale.

U Osijeku na korzu, odnosno u Kapucinskoj ulici, u ponudi je poslovni prostor na kućnom broju 36, a riječ je o bivšoj prodavaonici obuće Peko. Prostor je to od 180 četvornih metara, početna cijena zakupa je 12.702 kuna, natjecatelj je obvezan uplatiti (kao i u svim drugim slučajevima), trostruki iznos jamčevine. Dva su lokala i na Trgu Ante Staračevića, na kućnim brojevima 3 i 5. “Trojka” nije na samom prostoru trga, prekoputa je konkatedrale, odnosno ulaza u pothodnik, za 85 kvadrata početna cijena nešto je manje od šest tisuća kuna. “Petica” je uz hotel Central, bivši je to kafić, a za tih 65 kvadrata minimalno je potrebno izlicitirati 4,5 tisuća kuna. Potom je tu lokacija bivšeg Konzuma u Hrvatske Republike 5 (118m2 - 6314 kn), prostor u Ulici Stjepana Radića 22 (uz bivšu UGO školu), lokal u Županijskoj 11 (uz HNK), te lokal u Ružinoj 2, uz križanje sa Županijskom. To je ujedno površinom najmanji lokal koji se nudi - nepunih 15 kvadrata i za njega je ujedno određena najniža početna zakupnina (289 kn). Dislociran je jedino lokal na uglu Reisnerove i Radićeve ulice, također bivši kafić, ali to je na trasi koja vodi od kolodvora prema središtu grada. Svi ovi osječki lokali u relativno su dobrom stanju, jer su već imali svoje zakupce, te ipak ne stoje predugo prazni. To je važno znati jer se lokali uzimaju u najam u viđenom stanju, a zakupac ih treba urediti o svome trošku, bez naknadnih potraživanja uloženih sredstava od zakupodavca.

Kada je Zagreb u pitanju većina poslovnih prostora nalazi se na atraktivnim lokacijama poput Jelačićeva trga, Mesničke, Dežmanove, Ilice i Tesline ulice, a početne cijene s kojima se ulazi u nadmetanje kreću se od 444 kune do 10.942 kune mjesečno. Najskuplji poslovni prostor u ponudi je onaj u Rijeci, na Titovu trgu, za kojeg se traži (početna) najamnina od 23.200 kuna za 114 kvadrata. U Splitu je ponuđeno 15 lokacija, u Dubrovniku, Puli i Šibeniku po jedan, te dvije lokacije u Zadru.

Ovako velik broj osječkih lokala u ponudi bi se mogao rezimirati i kao rezultat nedavne sjednice Vlade RH u Osijeku, tada je zasigurno jedan od pogovora lokalne vlasti bio i taj kako su za pustoš osječkog središta sukrivci i prazni državni lokali.

Dario KUŠTRO
NATJEČAJ OTVOREN DO SRIJEDE

Zainteresirani za najam, nakon uplate jamčevine, svoje ponude, s opisom djelatnosti koju će obavljati u poslovnom prostoru, osobno ili pisanim putem trebaju dostaviti do srijede, 24. siječnja, a za lokale u Zagrebu dan kasnije, do 12 sati, u Ministarstvo državne imovine. Pola sata kasnije bit će organizirano otvaranje ponuda.

12.702

kune cijena je početne najamnine za prostor na osječkom korzu. Druga je to najviša cijena među ukupno 67 prostora oglašenih u hrvatskim gradovima

Možda ste propustili...