Osijek
BISKUPSKO REĐENJE U HRASTINU

Peter Sen novi biskup kalvina u Hrvatskoj
Objavljeno 18. siječnja, 2018.

Biskupsko ređenje novoizabranog pastira Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj Petera Sena održat će se u petak u reformiranoj crkvi u Hrastinu s početkom u 11 sati.

Liturgiju će predvoditi Bogárdi Szabó István, biskup Podunavske biskupije sa sjedištem u Budimpešti i predsjednik Sinode Mađarske reformirane Crkve, a obred rukopoloženja obavit će dr. Béla Kató, kalvinski biskup Erdelja u Rumunjskoj. U obredu posvećenja sudjelovat će i kalvinski biskupi iz Drebrecina u Mađarskoj, Slovačke i Vojvodine (Srbija) koji će također nazočiti današnjoj liturgiji u Hrastinu te još četiri zamjenika odnosno izaslanika biskupa koji također dolaze u Hrastin. Nakon biskupskog ređenja bit će posećen i glavni staratelj Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj Josip Kel. Njih dvojica su zajedno izabrana na Sinodi Reformirane kršćanske kalvinske Crkve koja je održana 14. studenoga u Lugu u Baranji te čine Predsjedništvo Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj. Novi biskup Sen, čiji će mandat trajati šest godina, zamijenio je na tome mjestu svog prethodnika Lajosa Csátija Szabóa. Peter Sen je studirao u Sárospataku u Mađarskoj i u Osijeku gdje je i diplomirao na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu. Prije nego što je izabran za biskupa obnašao je dužnost župnika u Hrastinu. Oženjen je i otac petero djece.

U Hrvatskoj prema popisu stanovništva iz 2011. ima 3700 reformiranih vjernika. U Crkvi služi deset svećenika, od toga su tri svećenice. Reformirana kršćanska kalvinska Crkva u Hrvatskoj podijeljena je organizacijski u dva seniorata, Osječki i Baranjski, te ima 21 župu koje se mahom nalaze u Osječko-baranjskoj županiji. Među reformiranim kršćanima u Hrvatskoj nema jedinstva. Osim Reformirane kršćanske kalvinske Crkve na čijem čelu je biskup Peter Sen, u Hrvatskoj još djeluju Reformatska kršćanska crkva Mađara i Protestantska reformirana kršćanska Crkva.

Obredu biskupskog posvećenja trebalo bi nazočiti visoko izaslanstvo Katoličke Crkve u Hrvata na čelu s nadbiskupom Đakovačko-osječke nadbiskupije, mons. Đurom Hranićem, te biskup Požeške biskupije i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog, mons. Antun Škvorčević. Obredu u reformiranoj crkvi u Hrastinu nazočit će i biskup Evangeličke Crkve u Hrvatskoj Branko Berić. D. Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike