Regija
KAKO POSLUJU VINKOVAČKI I VUKOVARSKI BAZENI

Ilić: Prihodi bazena nikada
ne mogu pokriti troškove
Objavljeno 18. siječnja, 2018.
Ovakvi se objekti grade zbog javne potrebe, a ne profita, tvrde upravitelji bazena

Vezani članci

KAKO POSLUJU VINKOVAČKI I VUKOVARSKI BAZENI

Szabo: Plivalište je veliki potrošač, ali i generator zbivanja

VINKOVCI - Bazeni Lenije, Vinkovačko dvoransko plivalište, 21. prosinca proslavilo je sedmi rođendan. Mnogi se sjećaju da je tadašnji gradonačelnik Vinkovaca, Mladen Karlić, sretan što je bazen izgrađen, na otvaranju skočio u vodu u odjeći, kako i nalaže običaj. Već tada su bile špekulacije isplati li se bazen ili je to rupa bez dna, kako su govorili dežurni kritičari svega novoga u Vinkovcima.

- Ovdje nema govora o zaradi, već o prihodima koji se ostvare, a kojima ne možemo pokriti nastale rashode. Zbog specifične djelatnosti, ovakvi se objekti grade zbog javne potrebe, a ne ostvarivanja profita ili zarade, i tako je u svim gradovima. Zato je neophodno sufinanciranje rada društva ili aktivnosti koje se provode – kaže Željko Ilić, direktor tvrtke Periska d.o.o. koja gospodari Bazenima Lenije. i dodaje kako je prema podacima za 2016. Periska pozitivno poslovala ostvarivši prihode od 3,7 milijuna i rashode nešto manje od prihoda, a Grad Vinkovci subvencionirao je rad društva s 1,8 milijuna kuna i iz tih sredstava sufinancirani su projekti “Vinkovci za plivanje” za djecu osnovnoškolskog uzrasta i projekt “Treneri velikog srca” za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Od vlastite djelatnosti, Periska je ostvarila prihod od gotvo 1,8 milijuna kuna.

- Vukovarsko-srijemska županija je s 50.000 kuna sufinancirala projekt “Naučimo plivati - škola plivanja”, koji je bio namijenjen osnovnoškolskoj djeci s područja cijele naše županije, u kojem je sudjelovalo 1399 učenika. Tijekom godine kroz organizirane programe prođe 500 - 600 djece vrtićkog uzrasta i oko 1800 djece osnovnoškolskog uzrasta, i to sve u dnevnim terminima. Večernji termini su izuzetno dobro popunjeni te ne možemo zadovoljiti sve potrebe klubova i udruga s kojima smo razvili odličnu suradnju. Koliko je meni poznato, nema niti jedne sredine ovoga tipa objekta koja ima ovako male troškove, a s druge strane i da dobije manje novaca za svoj rad i aktivnosti, a opet ostvari lijepe prihode. Želim napomenuti da su cijene ulaznica izuzetno pristupačne i prilagođene svim korisnicima. Imamo jako lijepu posjećenost, na razini 2016. tu je bilo 101.853 korisnika, kroz 355 radnih dana u godini, što daje dnevni prosjek od 287 korisnika, a to su zaista lijepe brojke - kaže Željko Ilić.

Rezultatima koje ostvaruju zatvoreni Bazeni Lenije, zadovoljan je i gradonačelnik Vinkovaca, Ivan Bosančić, i nije mu žao novca kojim Grad sufinancira djelatnost bazena jer se podrazumijeva da prihodi ne mogu pokrivati troškove rada bazena i da cijene ulaznica budu pristupačne.

- Prezadovoljan sam onim što zatvoreni bazeni nude našim građanima, posebice me raduje što je tu puno djece i što su mnoga od njih ovdje proplivala ili barem ublažila strah od vode. Lijepo je što se djeca bave vodenim sportovima i sretan sam što im Grad to može omogućiti. Time je bazen ispunio svoju svrhu postojanja. Naravno, kao ni u jednom drugom gradu, bazeni ne mogu sami pokrivati troškove pa Grad godišnje bazene sufinancira s oko dva milijuna kuna, kako koje godine- kaže Ivan Bosančić.

Miroslav FLEGO

lenije

U DNEVNIM TERMINIMA DJECA, NAVEČER KLUBOVI I UDRUGE

2

milijuna kuna godišnje u prosjeku daju Vinkovci za bazene

287

korisnika dnevni je prosjek bio u 2016. godini, kaže Željko Ilić

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike