Crna kronika
NA GRANICI U TOVARNIKU

“Palo” gotovo četiri milijuna komada cigareta
Objavljeno 17. siječnja, 2018.

Na međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Tovarnik carinici su, u suradnji s carinskim službenicima Službe za mobilne jedinice Vukovar, pronašli u teretnom vozilu rumunjskih registracijskih oznaka skrivenih čak 3.785.800 komada cigareta raznih marki.

Cigarete su pronađene u teretnjaku koji je iz Srbije ušao na prijelaz Tovarnik i u carinsko područje Europske unije. Protiv vozača teretnjaka, rumunjskog državljanina, podnesena je kaznena prijava i zahtjev za naknadnom naplatom trošarine u iznosu od 3.593.724,80 kuna. Roba i teretno vozilo tako su privremeno oduzeti do završetka postupka.

Ovo je najveća ovogodišnja zapljena cigareta na graničnim prijelazima pod nadzorom Policijske uprave vukovarsko-srijemske, ali ne i od kada postoji Republika Hrvatska. Naime, tijekom redovnog nadzora na kontejnerskom terminalu Brajdica, u riječkoj luci, u siječnju 2014. carinici i policija otkrili su veliku pošiljku cigareta vrijednu gotovo 12 milijuna kuna.

- Kada smo istovarili kontejner pronađeno je više od deset milijuna cigareta, a to znači, 51.000 “šteka”, ili 510.000 kutija cigareta - pohvalio se tada riječki carinski službenik.

Policija je u studenome 2015. u Đakovu zaustavila kamion kojim je upravaljao 58-godišnjak, a u blizini je stajao kamion za čijim je upravljačem bio 31-godišnjak iz Srbije, što je policajcima bilo sumnjivo. Pregledali su kamion Đakovčanina i u njemu pronašli skrivenih više od 40.000 kutija cigareta. Ostvarile su se policijske sumnje da je je 31-godišnjak prevezao cigareta iz Srbije u Hrvatsku, pa ih predao 58-godišnjaku.

Prema podacima Područnog carinskog ureda Osijek, gdje pripadaju Osječko-baranjska županija, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Virovitičko-podravska županija, najviše cigareta zaplijenjeno je 2016., i to 1.162.163 komada u vrijednosti od 646.545 kuna, godinu ranije 945.456 komada vrijednih 548.072, a u 2017. zaplijenjeno je 856.710 komada cigareta u vrijednosti od 542.381 kuna.

Iz Područnog carinskog ureda Osijek kažu kako je posljednja zapljena u Tovarniku ujedno i najveća zapljena cigareta na području PCU Osijek u posljednje tri godine.

Miroslav FLEGO

procedura

ŠLEPER I CIGARETE SU ODUZETI

Zapljena u Tovarniku najveća je zapljena cigareta na području PCU Osijek u posljednje tri godine

Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

Najčitanije iz rubrike