Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Zagrijalo se domaće tržišta kapitala na početku ove godine
Objavljeno 17. siječnja, 2018.

Na početku godine domaće tržište kapitala zagrijalo se pod utjecajem zbivanja na svjetskim burzama i nastavilo rast dionica uz povećani obujam trgovanja jer su se vratili fond-menadžeri. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 57,4 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 49,9 i obveznicama 9,5 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 9,6 milijuna kuna. Na početku tjedna cijene su dionica na Zagrebačkoj burzi porasle. Indeks Crobex je u ponedjeljak narastao na 1861 bod (rast za 0,6 posto) uz ostvarenih 13,9 milijuna kuna prometa, pri čemu se nastavilo pojačano trgovanje dionicama Zagrebačke banke-ZABA (4,7 milijuna) iz prethodnog tjedna. Utorak je donio pad dionica na Zagrebačkoj burzi i pad indeksa Crobex na 1859 bodova. Pad dionica trajao je do četvrtka, kada se indeks Crobex spustio na 1858 bodova. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1871 bod. To je za 22 boda ili 1,2 posto više nego na početku tjedna. Snažan rast dionica u petak su potaknuli fond-menadžeri koji su kupovali dionice hrvatskih blue chip tvrtki (HT, povlaštena dionica Adris grupa i Valamar Riviera Poreč) u blok-transakcijama. Od devetnaest dionica u sastavu indeksa Crobex deset je vrijednosnica zabilježilo rast i osam pad cijene, a Ericsson Nikola Tesla zadržao se na početnih 1200 kn.

Rast Atlantic grupe

Na strani dobitnika istaknula se dionica Atlantic grupa, kojoj je tjedna cijena porasla za 7,5 posto. Rast dionice Atlantska plovidba potaknula je vijest kako je tvrtka AWT, koja je u postupku predstečajne nagodbe, izgubila pravo na distribuciju prehrambenih proizvoda marke Mars na hrvatskom tržištu. Prazno mjesto tvrtke AWT za distribuciju proizvoda marke Mars preuzela je Atlantic grupa potpisivanjem ugovora. Znatni tjedni rast, od 5,0 posto, bilježi i povlaštena dionica Adris grupe, nakon pojačane trgovine u petak u blok-transakciji. Među tjednim gubitnicima najteže su pogođene dionice Đuro Đaković Grupa snižavanjem cijene na 17,05 kn (pad za 7,6 posto) te Uljanik plovidba (pad za 5,8 posto) i Dalekovod (pad za 2,2 posto). Pad cijene dionice Đuro Đaković Grupa rezultat je promjene u upravi poduzeća i neizvjesnosti dokapitalizacije koju je potrebno provesti za stabiliziranje poslovanja tvrtke. Dionice domaćih brodarskih prijevoznika zabilježile su tjedno snieženje cijene zbog pada vrijednosti indeksa BDI (Baltic Dry Index). BDI indeks prati kretanje cijena brodarskih prijevoznika na svjetskom tržištu.

Suzdržano s Valamarom

Dionicama Atlantske plovidbe pojačano se trgovalo u ponedjeljak (2,4 milijuna kuna) i utorak (5,1 milijuna kuna), od čega se u blok-transakciji ostvarilo 3,7 milijuna kuna, a vlasnika je promijenilo 55.000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 678 kn. Dionicama Valamar Riviera Poreč suzdržano se trgovalo cijelog tjedna do petka, kada su fond-menadžeri u blok-transakciji razmijenili 100.000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 43 kn i ostvarili 4,3 milijuna kuna prometa. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč zaustavila se na 43 kn, što je za 0,30 kn ili 0,7 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Zagrebačka banke aktivno se trgovalo u ponedjeljak, kada se u redovnom prometu ostvarilo 4,7 milijuna kuna, a onda je sve utihnulo i do kraja tjedna dnevni su prometi bili simbolični. Dionicama HT skromno se trgovalo. Stvar su spasili fond-menadžeri u petak, kada se u blok-transakciji ostvarilo 2 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 12.000 vrijednosnica po cijeni od 168 kn. Cijena dionica HT dohvatila je na kraju tjedna 168 kn. To je za 3 kn ili 1,8 posto više nego na početku tjedna. Dionicama Podravke najviše se trgovalo u srijedu, kada se ostvarilo 2,7 milijuna kuna prometa. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 2,7 milijuna kuna tjednog prometa, a cijena je u petak narasla na 438 kn (tjedni rast za 5,0 posto). Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, na Zagrebačkoj burzi narasla je u petak na 111,89 indeksnih bodova (rast za 0,08 posto).

Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, domaće tržište kapitala malo se zagrijalo na početku godine. Pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni.

Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike