Novosti
BURAN VIKEND SOCIJALDEMOKRATA

Bernardić: Neću dopustiti da SDP bude bilo čiji talac
Objavljeno 14. siječnja, 2018.

Unutarstranački odnosi i plan aktivnosti za ovu godinu s ciljem podizanja ugleda i utjecaja stranke u javnosti bile su teme dvodnevnog okupljanja vodstva SDP-a u Ogulinu. Iako su tijekom vikenda u javnost izlazile oštre izjave stranačkih dužnosnika na račun predsjednika SDP-a Davora Bernardića, on je na završnoj konferenciji za novinare u nedjelju poslijepodne rekao kako su “apsolutno netočni navodi da je bilo ultimatuma, vike i disonantnih tonova”.

- Odlazim zadovoljan i optimističan iz Ogulina. Mi smo uspjeli postići glavni cilj. Dogovorili smo akcijski plan unutar Kluba zastupnika i Predsjedništva i na tom ćemo planu aktivno raditi kako bismo vratili povjerenje birača i kako bismo proveli ono što je nužno, a to je plan za nova radna mjesta, plan za investicije i plan za zaustavljanje iseljavanja - rekao je novinarima Bernardić.

- Iz Ogulina šaljemo poruku da Hrvatskoj moramo vratiti optimizam, nadu i odgovornost da stvorimo uvjete da ljudi ostanu ovdje živjeti, da ovdje odgajaju svoju djecu - naglasio je šef SDP-a, dodavši kako će ova godina biti teška, ali da “SDP neće odustati od provedbe svoje politike za pravednije društvo jednakih šansi”.

- Ove godine neću dopustiti da SDP bude talac bilo čijeg ponašanja i neću dopustiti da bilo tko na bilo koji način ruši rejting stranke. To je naša zajednička odgovornost i naš zajednički posao - rekao je Bernardić.

Saborski zastupnik Ranko Ostojić rekao je da je razgovor na radnom sastanku protekao konstruktivno iako su se razmjenjivala ponekad različita mišljenja.

Prema neslužbenim informacijama, na skupu duboko podijeljenog SDP-a, jedan od glasnijih kritičara vodstva stranke, saborski zastupnik Mirando Mrsić, zahtijevao je da si SDP-ovci odgovore na pitanja zašto su članstvo i građani nezadovoljni strankom, je li riječ o nedostatku vizije, nezadovoljstvu politikama SDP-a ili o nedovoljno kvalitetnom artikuliranju stavova. Također, tražio je odgovor na pitanje zastupaju li svi u SDP-u iste ideološke vrijednosti, a ako ne, kako prevladati tu situaciju. Na sličnom tragu raspravljao je još jedan Bernardićev žestoki javni kritičar, potpredsjednik stranke Peđa Grbin, koji je upozorio da je danas rejting SDP-a na pet postotnih bodova manje nego u trenutku kada je Bernardić došao na čelo stranke. Ni Nenad Stazić, doznaje se, nije štedio vodstvo stranke, usporedivši SDP s HSLS-om, koji je od respektabilne stranke, kako je kazao, došao do potpunog gubitka identiteta, gotovo nestavši, jer je spao na samo jednog saborskog zastupnika.

Gordan Maras okupljenima je poručio da “SDP mora biti prvi”. “Radije bih bio običan član u stranci koja ima 35 posto nego član vodstva u stranci koja klizi na 10 posto, a to se upravo SDP-u događa”, kazao je, neslužbeno se doznaje, Maras. Oštar je bio i zastupnik Joško Klisović, za kojega se nagađa da ima predsjedničkih ambicija u stranci, a koji je istaknuo da je “vrijeme da se svi, pa i predsjednik stranke, zapitaju imaju li kapaciteta za ono što rade”. D.Pavlović/H

KRIVNJA KLUBA ZASTUPNIKA

Rad aktualnog čelništva u raspravi su, kako se čulo, kritizirali i saborski zastupnici Darko Parić i Igor Dragovan, koji su optužili za “obračun sa starim kadrom”, a Željko Jovanović Bernardiću je dao rok od šest mjeseci da popravi situaciju. Bernardića su branili zastupnici Branko Grčić, koji je pokušao biti konstruktivan zatraživši da stranka utvrdi prioritete u djelovanju, te Predrag Matić, član Predsjedništva Ivo Jelušić i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, koji, kao i šef stranke, razloge za lošu situaciju u kojoj se SDP nalazi vide u saborskom Klubu zastupnika, koji smatraju opozicijskim prema aktualnom vodstvu, te u medijskim istupima stranačkih nezadovoljnika.

Najčitanije iz rubrike