Kultura
POVRATAK WAGNERA NA SCENU HNK U ZAGREBU

“Ukleti Holandez” u izvornoj produkciji kazališta Theater an der Wien nakon 30 godina
Objavljeno 12. siječnja, 2018.

ZAGREB - Nakon više od 30 godina Wagnerov “Ukleti Holandez” ponovno će se izvoditi na pozornici zagrebačkoga HNK u izvornoj produkciji kazališta Theater an der Wien. Riječ je o operi čiju režiju potpisuje francuski kazališni umjetnik Olivier Py pod ravnanjem Nikše Bareze. Scenograf i kostimograf je Pierre-Andre Weitz, oblikovatelj svjetla Bertrand Killy, a zborovođa je Luka Vukšić. Premijera je najavljena za 26. siječnja.

“S Holandezom počinje moj posao pjesnika s kojim sam napustio zanatski rad. Ne znam je li se ikada u životu umjetnika dogodila tako radikalna promjena u tako kratkom vremenu”, zapisao je Richard Wagner.

Pišući libreto, Wagner je kao ishodišni tekst upotrijebio satiričnu prozu velikoga njemačkoga romantičarskog pisca Heinricha Heinea Uspomene gospodina Schnabelewopskoga, koja obrađuje staru mornarsku legendu o ukletu moreplovcu osuđenom na vječno lutanje morima, donoseći propast svima koje susretne. Uz to se, prema vlastitu priznanju, skladatelj koristio i osobnim neugodnim iskustvima s putovanja Sjevernim morem, od Rige do Londona, u ljeto 1839. U središtu radnje opere koja se događa u 17. st. na norveškoj obali, Wagnerova je ideja o ženi otkupiteljici, Senti, djevojci koja je spremna svojom nesebičnom ljubavlju izbaviti duh ukleta moreplovca. Iako u operi ima dosta romantičarskih elemenata, Ukleti Holandez najavljuje sve bitne odlike kasnijih Wagnerovih djela poput Rajnina zlata, Walküre, Siegfrieda i Sumraka bogova - ističe se u najavi.

U predstavi nastupaju: Bastiaan Everink, Melanie Diener, Luciano Batinić / Siniša Štork, Michael Robert Hendrick / Tomislav Mužek, Mario Filipović / Ladislav Vrgoč, Sofia Ameli Gojić / Neda Martić te Pavel Strasil.

Olivier Py je poznati francuski pisac, glumac i redatelj koji je poslije studija na prestižnome pariškom umjetničkom fakultetu i Akademiji dramske umjetnosti te studija filozofije i teologije debitirao na off-avignonskom festivalu. Od 2007. bio je umjetnički ravnatelj pariškoga nacionalnog kazališta Odéon, a od 2013. umjetnički je ravnatelj kazališnog festivala u Avignonu, usporedno ostvarivši više od 40 opernih režija diljem Europe. N.Vek.

U predstavi nastupa i Ladislav Vrgoč, inače solist Opere osječkog HNK.

Možda ste propustili...

KNJIŽEVNA REZIDENCIJA U POMENI

Armandos Gkezos prvi gost na Mljetu

HRVATSKI MUZEJ ARHITEKTURE HAZU

Budimir Pervan: Iz arhiva arhitekta

BOŽIĆ ISPRIČAN GLAZBOM, RIJEČJU I SLIKOM

Na CD-u i kratka priča Ivane Šojat

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOŽIĆNI KONCERT ZBORA HNK U OSIJEKU

Sladoljev: Spremili smo iznenađenje za bis

2

SURADNJA AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU I INSTITUTA ZA HRVATSKI JEZIK I JEZIKOSLOVLJE

U planu i strip-udžbenik iz hrvatskog za osnovnoškolce

3

12. GLAZBENE BOŽIĆNE SVEČANOSTI – GLAZ-B-OS DO 20. 12.

Šećer za kraj: natjecanje studentskih pjevačkih ansambala