Osijek
INICIJATIVA COOK CLUB

Mlada gastroekipa čija jela imaju posebnu notu
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

Zaljubljenici u gastronomiju i kulinarstvo već su dugo nesretni zbog situacije na slavonskoj gastrosceni. Drže da Slavonija ima tradiciju i vrhunske sirovine s pomoću kojih može ponuditi mnogo kvalitetnije od onoga što nam svakodnevno serviraju mnogi lokalni restorani. Kompletna gastropriča Osijeka, ali i cijele Slavonije i Baranje, dosadna im je i nemaštovita, jer su, kažu, na svakome uglu ćevapčići, miješano meso i pizza, a gotovo su svi gastronomski događaji vezani isključivo uz Zagreb, Istru i Dalmaciju. Naime, kad god se održava nekakva konferencija, radionica, seminar ili samo druženje food bloggera, Slavonci moraju putovati kako bi bili dio svega toga.

Dobrodošli u BIOS-u

Jedna od njih, Osječanka Andrea Krivak, poznatija kao Geeketa, shvatila je da je krajnje vrijeme da se ponudi nešto drukčije - ne nužno moderno ili ekstravagantno, ali pripremljeno s posebnim štihom i posluženo na pravi način. U svim tim razmišljanjima spontano je ostvarila nešto što je jako dugo priželjkivala - okupila je ljude dobre volje koji vole kuhati i jesti, sastala se s njima i tako je nastala inicijativa nazvana Cook Club Osijek.

- Cijela je priča krenula lagano jer nismo željeli ništa forsirati. Ideja je bila da se za početak družimo, kuhamo i eksperimentiramo te da nam jedan od prvih projekata bude neka radionica, odnosno edukacija. Idealan prostor učinio nam se onaj Poduzetničkog inkubatora BIOS, gdje se često održavaju predavanja i radionice. Tako smo im se obratili, a oni su nam velikodušno ponudili svoj prostor kao bazu za našu inicijativu i podržali nas. Prijateljstvo s BIOS-om brzo je preraslo u prvi projekt našeg Cook Cluba. Kako su blagdani bili pred nama, dogovorili smo s njima da im pripremimo božićni domjenak za partnere, suradnike i prijatelje - počinje Andrea svoju priču.

Gladni znanja

Dakako, prvi je veliki projekt bio ujedno i najveći izazov za ovu malu ekipu, koju je, kako to biva u startu, netko odmah i napustio. No, mlada je food bloggerica nepokolebljiva i ima velike ambicije. Uz nju, ekipu osnivača čine Nataša Pralica s bloga Natašine slastice i Igor Hranić s bloga Moderna kuhinja, a svi zainteresirani zaljubljenici u kuhanje i pečenje pozvani su da im se pridruže.

Andrea Krivak najvećim problemom smatra needuciranost. Kako ističe, mnogi ne znaju što jedu, odnosno, što uopće žele jesti.

- Mnoge namirnice ne poznaju niti žele isprobati, o kvaliteti onoga što jedu ne znaju ništa, a mnoge i ne zanima. Veličina porcija je glavna stvar. Razumijem one koje gastronomija i kulinarstvo ne zanimaju, i ne smatram da svaka osoba mora biti masterchef, no tu su i mladi i oni koji žele naučiti, koji se žele educirati. Lako je pronaći izvore na internetu, no većina prenosi krive informacije. Potrebni su konkretni stručnjaci, a ljudi su gladni znanja. Govorila sam si: “Kad si nezadovoljna situacijom - pomakni se, nisi drvo”, dodaje Krivak.

- Tradicionalne, skrivene recepture domaćih slavonskih delicija nešto su što se premalo nudi. Stvari se pomalo popravljaju u Baranji, gdje se nude domaći fiš, jela od riječne ribe i slično, no još uvijek je sve to premalo promovirano i predstavljeno turistima, posebice strancima - nastavlja Krivak.

Spomenuti božićni domjenak za BIOS-ovih pedesetak uzvanika odradili su s mnogo ljubavi i truda, koristeći samo najkvalitetnije lokalne namirnice koje su sami pomno birali.

- Nakon dvije neprospavane noći i kuhanja do dva ujutro, kad smo napokon poslužili hranu, gledala sam uzvanike kako uživaju u njoj i dolaze po još. Rekli su nam da se u hrani doista osjetilo da je drukčija, jer je svako jelo bilo naša ideja te je definitivno bilo posebno, tradicionalno, blagdansko, a opet s posebnom notom. Ponosna sam na svoju ekipicu, vrlo smo zadovoljni i sada se veselimo novim izazovima i suradnjama - zaključuje Andrea Krivak.

Adrian ANDREJEK

Nataša Pralica

food bloggerica

SVATKO U SVOJOJ KATEGORIJI

- U svijetu gastroblogova gotovo se svi poznajemo i pratimo jedni druge, a nakon što smo nas troje sjeli na kavu i pojadali se jedno drugome, jednostavno smo odlučili pokrenuti nešto novo. Igor je izvrstan kuhar koji svoje isprobane recepte piše na blogu Moderna kuhinja, odličnim se pokazao u emisiji “Tri, dva, jedan - peci!” i to u dvjema sezonama. Andrea (Geeketa) naša je nutricionistica, koja odlično barata spajanjem zdrave hrane. Natašine slastice blog je sa slasticama koji ima vodeću posjećenost u Hrvatskoj, jer je stekao veliko povjerenje kod žena. Uglavnom, svi smo zaljubljenici u kuhanje, ali smo ipak na neki način podijeljeni po kategorijama, što je zapravo bolje jer tako možemo postići bolje rezultate. Vjerujemo da je za grad ovo lijepa novina, koja osvježava. Mnogi su odlično prihvatili ovu ideju, tako da su već krenule i neke ponude za suradnju - kaže Nataša Pralica.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike