Ekonomija
SVJETSKI GOSPODARSKI RAST U 2018. GODINI

Očekuje se rekordna potražnja za energijom
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

Prema novim projekcijama u PwC-ovu Global Economy Watch izvješću, svjetsko gospodarstvo rast će za gotovo 4 % u 2018. godini u pogledu pariteta kupovne moći (PPP), s dodatnih pet bilijuna američkih dolara globalne proizvodnje uz sadašnje vrijednosti.

Kako se nadalje navodi, očekuje se da će glavni pokretači svjetskog gospodarstva - SAD, rastuća gospodarstva u Aziji i eurozona – činiti gotovo 70 % gospodarskog rasta u 2018. godini u usporedbi s njihovim prosjekom od oko 60 % u razdoblju nakon 2000. godine.

“Predviđa se da će rast u eurozoni biti veći od 2 % u 2018. godini, a PwC očekuje da će rubna gospodarstva nadmašiti ona središnja petu godinu zaredom. Od većih gospodarstva eurozone, očekuje se da će Nizozemska biti u vodstvu s gospodarskim rastom od oko 2,5 %. Nasuprot tome, očekuje se da će nesigurnost vezana uz Brexit usporavati rast Ujedinjenog Kraljevstva, za koji se predviđa da će u 2018. godini iznositi 1,4%.

Šira baza rasta

Kako ističe Barret Kupelian, viši ekonomist u PwC-u : „U 2018. godini očekujemo najbrži rast svjetske gospodarske aktivnosti od bar 2011. godine, a tri glavna pokretača svjetskog gospodarstva — SAD, eurozona i Azija — rast će zajedno. Međutim, postoje neki rizici koje bi tvrtke trebale pratiti, a uključuju napredak pregovora o Brexitu, ključne izbore u velikim gospodarstvima i protekcionističke tendencije u nekim dobrim sektorima gospodarstva.“

Što se tiče Kine - najvećeg svjetskog gospodarstva prema paritetu kupovne moći, ona bi mogla rasti za 6 - 7 % u 2018. godini, sporije nego prije, ali u skladu s očekivanjima. Među 17 gospodarstava koja će rasti brže od Kine su Indija, Gana, Etiopija i Filipini, što upozorava na širu bazu rasta u afričkim i azijskim gospodarstvima.

Najviša razina

Također prema PwC-ovoj analizi, osam od deset najbrže rastućih zemalja u 2018. godini moglo bi biti u Africi.

Uz najbržu razinu rasta već nekoliko godina, PwC predviđa da će u 2018. godini također biti zabilježena rekordna potražnja za energijom. Svjetsko gospodarstvo moglo bi u 2018. godini potrošiti gotovo 176 milijuna gigavatsati energije, što je najviša zabilježena razina i dvostruko od razine iz 1980. godine. Očekuje se da će samo Indija i Kina potrošiti 30 % globalne energije. Unatoč tome, PwC predviđa da će realne cijene nafte ostati uglavnom stabilne, a OPEC i njegovi saveznici produžit će smanjenu dnevnu isporuku od 1,8 milijuna barela do kraja sljedeće godine. Drugi utjecaji i čimbenici na koje treba obratiti pozornost u 2018. godini iz PwC-ovog Global Economy Watch su: “Europska središnja banka mogla bi smanjiti svoju mjesečnu kupnju imovine u 2018. godini, a dramatična promjena monetarne politike u Japanu nije vjerojatna.”

Zdenka RUPČIĆ
U državama G7 nezaposlenost će biti na najnižoj razini u 40 godina

U državama G7 predviđa se da će nezaposlenosti zabilježiti najnižu stopu u 40 godina, od približno 5 %, ili 19 milijuna radnika. Plaće će zabilježiti umjereni rast u nekim naprednim gospodarstvima s ograničenim slobodnim kapacitetima, ali ostat će ispod pretkriznih razina. Svjetska populacija vjerojatno će narasti za dodatnih 80 milijuna ljudi u 2018. godini, ali u postocima bi to bio najsporiji rast od 1950. godine. Od deset osoba za koje naraste svjetsko stanovništvo, PwC predviđa da će se devet nalaziti u Africi ili Aziji.

Predviđa se da će rast u eurozoni biti veći od 2 % u 2018. godini

Možda ste propustili...

DOBRE PROGNOZE ZA SLJEDEĆE TROMJESEČJE

Zapošljavati planira trećina poslodavaca

OČEKUJE SE 800 TISUĆA TONA PŠENICE

Žetva počinje za tjedan dana, cijena se još ne zna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana