Ekonomija
SVJETSKI GOSPODARSKI RAST U 2018. GODINI

Očekuje se rekordna potražnja za energijom
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

Prema novim projekcijama u PwC-ovu Global Economy Watch izvješću, svjetsko gospodarstvo rast će za gotovo 4 % u 2018. godini u pogledu pariteta kupovne moći (PPP), s dodatnih pet bilijuna američkih dolara globalne proizvodnje uz sadašnje vrijednosti.

Kako se nadalje navodi, očekuje se da će glavni pokretači svjetskog gospodarstva - SAD, rastuća gospodarstva u Aziji i eurozona – činiti gotovo 70 % gospodarskog rasta u 2018. godini u usporedbi s njihovim prosjekom od oko 60 % u razdoblju nakon 2000. godine.

“Predviđa se da će rast u eurozoni biti veći od 2 % u 2018. godini, a PwC očekuje da će rubna gospodarstva nadmašiti ona središnja petu godinu zaredom. Od većih gospodarstva eurozone, očekuje se da će Nizozemska biti u vodstvu s gospodarskim rastom od oko 2,5 %. Nasuprot tome, očekuje se da će nesigurnost vezana uz Brexit usporavati rast Ujedinjenog Kraljevstva, za koji se predviđa da će u 2018. godini iznositi 1,4%.

Šira baza rasta

Kako ističe Barret Kupelian, viši ekonomist u PwC-u : „U 2018. godini očekujemo najbrži rast svjetske gospodarske aktivnosti od bar 2011. godine, a tri glavna pokretača svjetskog gospodarstva — SAD, eurozona i Azija — rast će zajedno. Međutim, postoje neki rizici koje bi tvrtke trebale pratiti, a uključuju napredak pregovora o Brexitu, ključne izbore u velikim gospodarstvima i protekcionističke tendencije u nekim dobrim sektorima gospodarstva.“

Što se tiče Kine - najvećeg svjetskog gospodarstva prema paritetu kupovne moći, ona bi mogla rasti za 6 - 7 % u 2018. godini, sporije nego prije, ali u skladu s očekivanjima. Među 17 gospodarstava koja će rasti brže od Kine su Indija, Gana, Etiopija i Filipini, što upozorava na širu bazu rasta u afričkim i azijskim gospodarstvima.

Najviša razina

Također prema PwC-ovoj analizi, osam od deset najbrže rastućih zemalja u 2018. godini moglo bi biti u Africi.

Uz najbržu razinu rasta već nekoliko godina, PwC predviđa da će u 2018. godini također biti zabilježena rekordna potražnja za energijom. Svjetsko gospodarstvo moglo bi u 2018. godini potrošiti gotovo 176 milijuna gigavatsati energije, što je najviša zabilježena razina i dvostruko od razine iz 1980. godine. Očekuje se da će samo Indija i Kina potrošiti 30 % globalne energije. Unatoč tome, PwC predviđa da će realne cijene nafte ostati uglavnom stabilne, a OPEC i njegovi saveznici produžit će smanjenu dnevnu isporuku od 1,8 milijuna barela do kraja sljedeće godine. Drugi utjecaji i čimbenici na koje treba obratiti pozornost u 2018. godini iz PwC-ovog Global Economy Watch su: “Europska središnja banka mogla bi smanjiti svoju mjesečnu kupnju imovine u 2018. godini, a dramatična promjena monetarne politike u Japanu nije vjerojatna.”

Zdenka RUPČIĆ
U državama G7 nezaposlenost će biti na najnižoj razini u 40 godina

U državama G7 predviđa se da će nezaposlenosti zabilježiti najnižu stopu u 40 godina, od približno 5 %, ili 19 milijuna radnika. Plaće će zabilježiti umjereni rast u nekim naprednim gospodarstvima s ograničenim slobodnim kapacitetima, ali ostat će ispod pretkriznih razina. Svjetska populacija vjerojatno će narasti za dodatnih 80 milijuna ljudi u 2018. godini, ali u postocima bi to bio najsporiji rast od 1950. godine. Od deset osoba za koje naraste svjetsko stanovništvo, PwC predviđa da će se devet nalaziti u Africi ili Aziji.

Predviđa se da će rast u eurozoni biti veći od 2 % u 2018. godini

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike