Novosti
IZVAN SUSTAVA SOCIJALNE SKRBI

O uvjetima u kojima živi stradala obitelj nitko nije ništa znao
Objavljeno 21. prosinca, 2017.

Vezani članci

NOĆ UŽASA U ZAPADNOM PREDGRAĐU U OSIJEKU

Dvogodišnjak izgorio u kući, majka uspjela spasiti starijeg sina

Daleko od očiju ustanova socijalne skrbi dosad je živjela obitelj 22-godišnje Ivone B., majka šestogodišnjeg Leona, petogodišnje Lucije, trogodišnjeg Tomislava i godinu dana mlađeg Tea koji je izgorio u utorak navečer u njihovoj kući u Zapadnom predgrađu u Osijeku.

Ova obitelj, naime, unatoč činjenici da živi u lošim stambenim uvjetima, nije bila u sustavu socijalne skrbi. U Centar za socijalnu skrb sami se nisu prijavili, a na socijalnu pomoć ne bi imali pravo jer majka prima rodiljnu naknadu. Za njih nije znala ni humanitarna udruga "Rijeka ljubavi" koja se skrbi o slučajevima kojima zbog zakonskih propisa ne pomaže Centar za socijalnu skrb. Kako djeca nisu pohađala vrtić ni školu, nije mogla reagirati ni obrazovna ustanova.

- Članovi obitelji B. nisu naši korisnici, a nikada nismo zaprimili pritužbu, bilo od susjeda imenom i prezimenom ili anonimno pa da bismo smatrali kako nešto u toj obitelji ne funkcionira. Ivona B. kao majka četvero djece primala je rodiljnu naknadu koja se tretira kao prihod i sukladno tome nisu bili korisnici zajamčene minimalne naknade - pojasnila je Ivka Kaurinović, ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb, dodajući da su u široj obitelji korisnici Centra bili roditelji Ivone B., i to do 2014. godine. Nakon toga za obitelj su prvi put čuli sada, kad se dogodila tragedija, no ranije za to, kaže Kaurinović, nije bilo potrebe.

- Ovo što se dogodilo je strašno, no mi ne možemo nadzirati sve višečlane obitelji. Da smo imali bilo kakvu dojavu, mi bismo istoga trena reagirali, no majka nikada nije zatražila pomoć u Centru - potvrđuje Kaurinović, dodajući da su odmah nakon tragedije Centar i Grad Osijek udružili snage u pomoći. M.Mihelić

Grad snosi troškove pogreba, odobreno 5000 kuna pomoći

Pomoć će ovoj obitelji nakon tragedije ipak biti pružena. Centar je dogovorio s Gradom Osijekom jednokratnu pomoć u iznosu od 5000 kuna, a od pročelnika Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Romana Kristića doznajemo i da će Grad u cijelosti pokriti troškove pogreba maloga Tea. Gradonačelnik Ivan Vrkić potvrdio je da se žurno traži rješenje za privremeni smještaj obitelji. “Učinit ćemo sve što možemo, jer ova tragedija zaslužuje veliku pažnju,” kaže Vrkić.

Najčitanije iz rubrike