Novosti
GODIŠNJICA SMRTI PREDSJEDNIKA TUĐMANA

Poštovanje lideru Hrvatske u prekretničkim trenucima
Objavljeno 10. prosinca, 2017.

U povodu 18. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franje Tuđmana, u nedjelju su na njegov grob na Mirogoju, u nazočnosti mnoštva građana, vijence položila izaslanstva HDZ-a, braniteljskih udruga i obitelji. Na Mirogoju su se okupili gotovo svi ministri, bivši suradnici prvog hrvatskog predsjednika, mnogi generali, alkari, članovi HDZ-a, izaslanstvo Grada Zagreba, te brojni građani koji dolaze iz svih dijelova Hrvatske odati počast prvom hrvatskom predsjedniku pod kojim je nastala moderna i neovisna hrvatska država. Izaslanstvo HDZ-a predvodio je predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković koji je istaknuo Tuđmanovu vizionarsku, okupljajuću, državničku politiku koja je u nezahvalnim međunarodnim okolnostima vodila Hrvatsku prema oslobođenju u Domovinskom ratu.

“Na Mirogoju se okupilo mnoštvo ljudi izraziti poštovanje prema državniku i čovjeku koji je bio lider Hrvatske u prekretničkim trenucima i za Hrvatsku i za Europu”, rekao je Plenković novinarima. U prisjećanju na 90-e godine istaknuo je da je Tuđmanova državnička politika, uz žrtvu hrvatskih branitelja, i u dijalogu s međunarodnom zajednicom, omogućila mirnu reintegraciju Hrvatskog podunavlju, a vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja oslobođeni su veliki dijelovi Hrvatske i pritom promijenjena ravnoteža snaga u BiH.

“Devedesete godine bile su za Hrvatsku izazovne, on nas je u tom trenutku vodio s iskrenom namjerom da izgradi demokraciju u Hrvatskoj, snažne institucije i da otvori put prema Europi, EU i Sjevernoatlantskom savezu”, rekao je Plenković, te istaknuo kako su te nacionalne zadaće ostvarene desetak godina nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika. Kao zadaće u trećem desetljeću hrvatske demokracije izdvojio je poboljšanje standarda i kvalitete života naših ljudi, unaprjeđivanje demokracije, međusobne tolerancije, poštivanja ljudskih i manjinskih prava.

“To je vizija moderne demokratske Hrvatske, a vjerujem da bi to s nama, da je živ, podijelio i prvi hrvatski predsjednik”, zaključio je Plenković. H

Kolinda Grabar-Kitarović

predsjednica RH

BIO JE ČOVJEK JASNE POLITIČKE VIZIJE, STRATEG I DRŽAVNIK

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u povodu godišnjice smrti Franje Tuđmana istaknula je kako se hrvatski narod u domovini i diljem svijeta, i svi hrvatski državljani s poštovanjem i zahvalnošću sjećaju svojega prvog predsjednika. “Duboko vjerujući u svoj narod, ujedinio je domovinsku i iseljenu Hrvatsku na programu ostvarenja povijesnog cilja - stvaranja slobodne i neovisne hrvatske države. Bio je čovjek jasne političke vizije, strateg i državnik”, stoji u priopćenju Ureda predsjednice.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike