Regija
OGRANAK MATICE HRVATSKE VINKOVCI

Istinom protiv nepravde – večer posvećena Slobodanu Praljku
Objavljeno 8. prosinca, 2017.

Ogranak Matice hrvatske Vinkovci i Hrvatska matica iseljenika – podružnica Vukovar, organizirali su u vinkovačkom ogranku večer posvećenu Slobodanu Praljku naslovljenu Istinom protiv nepravde. Prikazan je videozapis emisije „2 u 9“ iz studenog 2001. urednika i voditelja Romana Bolkovića u kojoj je gostovao Praljak i opširno govorio o uzrocima  i  tijeku rata u BiH, sukobima HVO-a i Bošnjaka, zločinima  s jedne i druge strane sve argumentirajući dokumentima i video snimcima.

Praljak je prikazao snimke na kojima Alija Izetbegović moli narod da pusti kolonu oklopnjaka JNA na putu u Hercegovinu i kako govori da rat koji je na pomolu nije njihov rat i da je BiH neutralna. Istaknuo je da sve što je radila hrvatska vojska na području BiH bilo dogovoreno s Hrvatskom kako ne bi naštetilo međunarodnoj poziciji Hrvatske i da je u BiH Hrvatska poslala samo tri generala (Praljka, Rosu i Crnjca) da organiziraju obranu zajedno s vojskom BiH. Izetbegović, tvrdi Praljak, nije pristao da HVO pomogne u deblokadi Sarajeva još u ljeto 1992. jer je želio da to učini bošnjačka vojska, a zbog neuspjeha u borbama protiv Srba, Bošnjaci su napali Hrvate i to je uzrok rata Hrvata i Bošnjaka. Mudžahedini su došli poslije jer Bošnjaci na bojišnici sa Srima nisu imali ni najmanjih uspjeha.

Negirao je da je Tuđman s Miloševićem dijelio BiH, da su Hrvati tjerani u BiH na silu, ali je potvrdio da su Hrvati propuštali konvoje s oružjem i municijom koje su islamske zemlje slale Izetbegoviću uzimajući dio sebi te da su isporučivali naftu Srbima, ali samo da bi izvukli zatočene i ranjene iz mjesta koja su bila pod srpskom opsadom. Praljak ne spori da je bilo zločina poput onog u Ahmićima, ali, kaže, treba znati da u ratu krene spirala zločina i teško ju je zaustaviti. Dodao je kako su istog dana poginuli mnogi Hrvati pa su pojedinci iz osvete pobili stotinjak mještana Ahmića, ali je za to okrivio britansku tajnu službu koja  je „slučajno“ bila na mjestu događaja, snimila posljedice i poslala snimke u svijet.

Praljak je spomenuo i Splitski dogovor Tuđman-Izetbegović  o suradnji u ratu protiv  srpskih postrojbi, ali da Izetbegović nikada nije htio potpisati vojni sporazum kako bi postrojbe Hrvatske vojske legalno došle u BiH.  M.Flego

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike