Regija
RAZVOJ TURIZMA U FERIČANCIMA

Sljedeće godine Festival vina frankovke i vinska karta
Objavljeno 9. prosinca, 2017.
Neizostavan dio te ponude je crkva Duha Svetoga i crkva Svete Trojice u Gazijama

FERIČANCI - Potencijali turizma na području općine Feričanci temelje se na prirodnim vrijednostima, arheološkom lokalitetu i kulturnim dobrima te očuvanom ruralnom prostoru. Mogućnosti su razvoja lovnog, kulturnog, vinskog, rekreacijskog te ruralnog turizma.

Neiskorišten potencijal

Planina Krndija je idealna destinacija za lov, planinarenje, brdski biciklizam i gljivarenje. Neizostavan dio ponude je crkva Duha Svetoga u Feričancima iz 1803. i crkva Svete Trojice u Gazijama iz 1754. godine. Tu je arheološko nalazište Sadice iz mlađeg kamenog doba, a adut je i kurija Mihalović, jednokatni kasnobarokno-klasicistički objekt iz 1796. godine koji je u lošem stanju, ali ga vinarija Feravino planira obnoviti.

Unatoč svim preduvjetima za kvalitetan razvoj tih turističkih potencijala, oni se ne iskorištavaju i time taj dio gospodarske djelatnosti čine zapostavljenom. Uvijek su izgovori ove ili one vlasti bili da nema novca, da nisu stvoreni uvjeti za ozbiljniji i cjelovitiji pristup tom djelu gospodarskog razvoja.

- Općina je turistički privlačna, ali potencijali nisu dobro iskorišteni. Imamo pitomu prirodu na obroncima Krndije, vinariju Feravino, vinoteku, vinsku cestu Frankovka, planinarsku kuću Tivanovo, Lovačku kuću, spomenike kulture, smještajne kapacitete te preduvjete za športsku ponudu. Sve to je temelj budućeg razvoja gospodarskih djelatnosti, posebno turističkog i rekreacijskog karaktera. No ti lokaliteti u velikoj mjeri još nisu dio interesa turista – komentira općinski načelnik Marko Knežević.

Uključiti OPG-ove

Ono što raduje je njegova izjava da će SLJEDEĆE GODINE pokrenuti enogastronomskumanifestaciju Festival frankovke.

- Kutjevo je poznato po Festivalu graševine, a mi ćemo imati Festival frankovke jer su Feričanci prepoznatljivi po toj sorti. Smatram da bi tom manifestacijom mogli privući turiste koji bi onda ne samo u frankovki, mogli uživati i u prirodnim, kulturnim i povijesnim vrijednostima kraja. Manifestaciju ćemo organizirati krajem rujna, kada je i planinarski izlet Kroz šume i vinograde. Želja nam da je Festival frankovke postane tradicija – kaže Knežević.

U Feričancima su 2013. godine u sklopu projekta Wine tour uređeni minimuzej vina i vinska cesta dužine 2,6 kilometara, koji su najvećim dijelom financirani sredstvima iz fondova EU. Međutim, ti turistički kapaciteti još nisu potpuno zaživjeli i Općina ih namjerava razvijati u dogovoru s Feravinom, vinarima i OPG-ovima koji imaju proizvode i koji mogu pokrenuti određeni vid ruralnog turizma na svom području.

- Mini vinski muzej je uređen, u središtu je mjesta. Imamo jednu osobu koja je zaposlena na pola radnog vremena koja se educira da bi ozbiljnije krenuli u razvoj turizma. Cilj nam je izraditi vinsku kartu svih registriranih OPG-ovaca, seljačkih gospodarstava i poduzetnika, i to će nam biti polazna točku brendiranja Feričanaca kao turističke destinacije. Namjeravamo se probiti i omogućiti razvoj turizma na našem području i na kraju postati poželjni turistima i posjećeni – zaključuje načelnik Knežević.

Snježana FRIDL
USKORO I SMEĐA SIGNALIZACIJA

S ciljem informiranja posjetitelja i turista o znamenitim turističkim lokalitetima Općina će financirati i postavljanje smeđe turističke signalizacije, poručuju iz Općine.

Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike