Mozaik
11. GLAZBENE BOŽIĆNE SVEČANOSTI UAOS-A

Raskoš različitosti ansambala i solista
Objavljeno 9. prosinca, 2017.
U prepunom atriju održan je svečani koncert studenata i profesora UAOS-a

U prepunom atriju zgrade Glavne straže Muzeja Slavonije održan je svečani koncert studenata i profesora Odsjeka za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku: Akademskog pjevačkog zbora, Akademskog tamburaškog ansambla, Opernog ansambla, Dua Karša, Jazz ansambla i Studentskog pjevačkog zbora GLAZ-B-OS, u suradnji sa solistima i gostima, bivšim studentima i osječkim umjetnicima. Bila je to kulminacija 11. glazbenih božićnih svečanosti UAOS-a, organizirano u sklopu Adventa u Muzeju.

Kako je ovogodišnji moto GLAZ-B-OS stvara razlike, organizatori su koncepcijom programa pokušali istaknuti raskoš različitosti ansambala i solista.

Prvi je nastupio Akademski pjevački zbor pod vodstvom dirigentice, izv. prof. art. dr. sc. Antoanete Radočaj-Jerković, koji je uz solisticu Anju Papa izveo skladbu Only in Sleep letonskog skladatelja Ēriksa Ešenvaldsa.

Akademski tamburaški ansambl, pod vodstvom dirigenta Marka Sesara povezao je prošlost, sadašnjost i budućnost Odsjeka jer su sadašnji studenti izvodili skladbe jednog od bivših profesora, skladatelja Adalberta Markovića, ali i skladbu bivšeg studenta Akademije Deana Koprija, pokazavši tako bogatu tradiciju Odsjeka.

Klavirski duo Renata i Ivan Karša briljantno su izveli skladbe Roberta Schumanna i Antonina Dvořáka. Riječ je o profesorima Akademije, koji kao duo djeluju od 2006. i iza sebe imaju zavidan broj koncertnih nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu te širok raspon repertoara, od skladbi baroka do suvremenih skladatelja.

Najbolji debitanti

I program opernog ansambla je oduševio. Mladi i već afirmirani operni umjetnici u suradnji sa svojim profesorima, doc. art. Vlahom Ljutićem i izv. prof. art. Berislavom Jerkovićem, te klavirskim suradnikom Antom Blaževićem izveli su ulomke iz opera Figarov pir te uvijek atraktivno finale II. čina iz operete Šišmiš. Ansambl je osnovan 2010. i realizirao je sedam opernih i operetnih naslova, gostovao na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu (Mađarska, Srbija, Makedonija, BiH). Na koncertu su se ansamblu pridružili bivši studenti studija Pjevanja, današnji članovi opernog ansambla osječkog HNK-a Gabrijela Škrabal, Danijela Božićević, Mirna Vidović i kao gost Zvonko Ivanković.

Publici se prvi put predstavio i najmlađi ansambl Odsjeka, Studentski pjevački zbor GLAZ-B-OS, i to izvedbom Slavonske rapsodije Josipa Hatzea. Mješoviti komorni zbor sastavljen je od 15 studenta 4. godine preddiplomskih studija, koje vodi studentica Martina Proleta. Zahvaljujući višegodišnjim uspjesima ostvarenim na natjecanju pjevačkih ansambala u sklopu festivala GLAZ-B-OS, zbor je dobio priliku predstavljati Umjetničku akademiju na 21. međunarodnom zborskom festivalu Cro Patria u Splitu, osvojivši posebnu nagradu stručnog žirija kao najbolji debitantski zbor festivala.

Potpuno drukčiji izraz, pun energije, koncertu je dao nastup Jazz ansambla, čije je osnivanje potaknuo Davor Dedić. Do sada je u njemu nastupilo više od 30 mladih glazbenika koji, u suradnji s već afirmiranim glazbenicima često i alumnijima Akademije, izvode neke od najpoznatijih džez standarda.

Važan dio identiteta

Na koncertu su u izvedbama skladbi S. Rollinsa, J. F. Cootsa, H. Gillespija te B. Dylana, nastupili Zvonimir Glibušić - klavir, Jelena Pušić – flauta, Marijan Gašparović - kontrabas, Luka Kolak – bubanj, Ivan Jurišić - marakas, Dominik Blaževac - vokal, Vedrana Vrtarić - el. bas te Davor Dedić – klavir.

Koncert je završio nastupom najstarijeg i najreprezentativnijeg ansambla Odsjeka - Akademskim pjevačkim zborom, u kojem pjevaju svi studenti Odsjeka i važan je dio glazbenog identiteta Akademije. Zbor je do sada je ostvario brojne međunarodne koncertne turneje i suradnje, nastupa s drugim ansamblima, osvojio nagrade na međunarodnim i nacionalnim zborskim natjecanjima, od samostalnih koncertnih nastupa do sudjelovanja u opernim, operetnim i dramskim predstavama... Posljednjih 13 godina vodi ga Antoaneta Radočaj-Jerković, a na ovom je koncertu, u suradnji s klaviristom Davorom Dedićem, izvedbom umjetničkih aranžmana suvremene popularne glazbe, predstavljeno novo i drukčije tonsko lice zbora.

Studenti i profesori pokazali su zavidnu razinu izvođačke i kreativne glazbene sinergije, koja je publici pružila nesvakidašnji glazbeni užitak, te potvrdili kako je UAOS mjesto na kojem se već dugi niz godina predano i kvalitetno unaprjeđuje glazbena umjetnost. Majda Milinović

Na osječkoj Umjetničkoj akademiji godinama se predano i kvalitetno unaprjeđuje glazbena umjetnost.

Najčitanije iz rubrike