Osijek
HZZ: OKRUGLI STOL U POVODU EUROPSKOG DANA POSLODAVACA

Mjere zapošljavanja još se mogu unaprijediti
Objavljeno 22. studenog, 2017.

Razvoj digitalnih vještina i IT sektora u lokalnom gospodarstvu tema je okruglog stola koji je u srijedu održan u Regionalnom uredu Osijek Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Okupljajući poduzetnike iz osječkog IT sektora, HZZ je obilježio Europski dan poslodavaca, koji je ujedno povezan s Europskim tjednom vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Tako su se na okruglom stolu okupili ponajviše mali i srednji poduzetnici, kojima su predstavljene financijske potpore koje mogu ostvariti prilikom zapošljavanja nezaposlenih osoba, a ujedno je predstavljena i analiza tržišta rada, odnosno poteškoća s kojima se poslodavci susreću pri pronalaženju radnika.

Uz predstavnike važnih osječkih IT tvrtki u raspravi su sudjelovali i proizvođači namještaja. Također, svoj su doprinos dali predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore te osječkog FERIT-a i Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

Nazočne je prije uvodnih prezentacija pozdravio Anto Barukčić, pročelnik Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, naglašavajući kako je cilj okruglog stola detaljno dijagnosticirati probleme poslodavaca te ih uputiti u mjere koje mogu koristiti u sklopu HZZ-a.

- U Osječko-baranjskoj županiji trenutno je 3297 osoba uključeno u mjere zapošljavanja HZZ-a, što je dvostruko više od područnih ureda u Rijeci i Splitu. Iako su javni radovi najzastupljeniji, uspješno provodimo i mjere za uvođenje novih tehnologija, za obrazovanje nezaposlenih i stručno usavršavanje, čime idemo na ruku poslodavcima sa sufinanciranjima, a radnicima omogućavamo radno iskustvo i potvrde kompetencija - objasnio je Miroslav Vanek, voditelj Odjela za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja osječkog Područnog ureda HZZ-a, naglašavajući kako HZZ provodi devet mjera za zapošljavanje, s tim da se njih šest odnosi na nezaposlene pojedince.

Prije rasprave na okruglom stolu, na probleme poslodavaca osvrnula se Beba Madunović, pročelnica Odjela analitike osječkog HZZ-a, ističući kako se čak 40 % anketiranih poslodavaca iz IT sektora požalilo na poteškoće pri zapošljavanju radnika.

- Fokus provedene ankete bio je na privatnom sektoru, odnosno malim i srednjim poduzetnicima koji nude raznolikija radna mjesta. Tako je zaključeno da kao glavni razlog poteškoća pri zapošljavanju posljednjih godina prednjači nedostatak radnog iskustva, dok je, primjerice, prije desetak godina glavni razlog tomu bio niska razina obrazovanja - iznijela je rezultate ankete Madunović, naglašavajući i druge razloge, poput nemotiviranosti, neprihvaćanja određenog iznosa plaće te nedostatka računalne pismenosti i znanja stranog jezika, koje mnogi poslodavci, pogotovo u potrazi za radnicima visoke stručne spreme, danas jednostavno podrazumijevaju.

S poteškoćama koje je iznijela Madunović složili su se prisutni poslodavci. U konstruktivnoj raspravi na kojoj su poslodavci iznijeli iskustva sa spomenutim mjerama zapošljavanja zaključeno je da uvijek ima mjesta za napredak kako bi se u Osječko-baranjskoj županiji uskoro dodatno smanjila nezaposlenost, pogodujući upravo malim i srednjim poduzetnicima. M. Mandić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike