Osijek
VELIKI USPJEH MESHPOINT TIMA

Pokazali da su među najboljima na svijetu
Objavljeno 13. studenog, 2017.

Zahvaljujući trudu članova MeshPoint tima i tvrtke Crisis Innovation Lab, koji su se okupili oko zajedničke ideje razvoja Wi-Fi rutera za krizne situacije, taj višestruko nagrađivani osječki projekt još jednom je dobio potvrdu da se radi o tehnologiji koja će prodrmati IT industriju i sektor humanitarnih inovacija! Nakon što je krajem lipnja u sklopu The Hackaday Prize 2017. s 1000 dolara nagrađen u kategoriji Internet of useful things, MeshPoint je prije samo nekoliko dana ušao u 12 konačnih finalista tog velikog međunarodnog natjecanja za inženjere, znanstvenike, dizajnere i kreativce sa svih strana svijeta koji svojim projektima žele napraviti razliku i učiniti svijet boljim. U finalu su se meshpointovci natjecali za glavnu nagradu od 50.000 američkih dolara u dvije kategorije: Best Product (najbolji proizvod) i proizvod za humanitarno djelovanje.

- U proteklim mjesecima naporno smo radili kako bismo usavršili njegova svojstva, učinkovitost i mogućnosti primjene. Jedini smo projekt iz čitave Europe koji je prošao i to što smo bili u top 12 velika je čast, a sve drugo bilo bi samo šlag na torti – poručio je Valent Turković, voditelj projekta. Ulazak u konačni krug 12 najboljih i prema mišljenju vodećih stručnjaka, inženjera, poduzetnika i profesora s uglednih američkih sveučilišta poput MIT-a, priznanje je koje MeshPoint timu dokazuje da su na pravom putu.

- Iduće godine prijavit ćemo se s još boljom verzijom – rekao je Turković. Podsjetimo, ideja o MeshPointu nastala je u jeku izbjegličke krize u Hrvatskoj kada su volonteri s opremom u rukasacima izbjeglicama, volonterima i djelatnicima međunarodnih organizacija omogućili besplatni pristup internetu. “Naša ideja je da kada čitava infrastruktura strada dođete s gotovim proizvodom koji se brzo postavi i radi već nakon nekoliko minuta. Za to nisu potrebni inženjeri, nego ga mogu postaviti volonteri, civilne službe, vatrogasci... Jednostavnost u kriznoj situaciji je najvažnija stvar”, kaže Turković.

Ovaj inovativni koncept vrlo brzo je prepoznat i već nekoliko puta nagrađen. Prije dvije godine od Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) dobio je nagradu za društveno korisnu inovaciju, a prošle godine ušao je u finale za nagradu u kategoriji Najbolja humanitarna tehnologija godine koja se dodjeljuje u sklopu Europas konferencije.

Članovima MeshPoint tima čestitamo i želimo mnogo uspjeha u daljnjem radu: Milijana Mičunović, Valent Turković, Robert Marko, David Blažević, Ivan Vidaković, Luka Perkov, Davor Popović, Luka Mustafa, Luka Šimić, Marin Stević, Robert Sorić i David Zovko. J. Pejaković

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike