Regija
MOŠT KRSTILI I ORAHOVČANI

Neka kapljica ova vrla vječito kvasi naša grla
Objavljeno 12. studenog, 2017.

ORAHOVICA

Udruga vinogradara, vinara i voćara Orahovica svojim je članovima i gostima priredila tradicionalnu Martinjsku zabavu, na kojoj je, kako je rečeno, vinska priča za ovu jesen dobila svoj vrhunac.

- Ova je godina za vinogradare i vinare bila jako dobra, grožđe je bilo vrhunske kvalitete iako smo tijekom godine imali vremenskih neprilika. Danas smo i službeno iz mošta dobili mlado vino i ova zabava je poklon svim našim članovima za velik rad i trud koji su uložili da njihovo vino bude na ovako visokoj razini – rekla je tajnica Udruge Romi Suk-Barić.

Mošt u mlado vino krstio je potom vinski biskup Ivan Grgurić.

- Kršteno vino, okrijepi nas, dajemo ti preferencijalni glas. Neka ova kapljica vrla vječito kvasi naša grla. Da nam glava od njega ne puca, ne podriguje se i ne štuca. Vino naše svakidašnje daj nam u ove martinjske dane i otpusti nam grijehe pijane kako i mi otpuštamo dužnicima našima, vodene gemište birtašima. Daj blagoslov vinskome rodu, otpusti nam dugove za struju i vodu i ne uvedi nas u napast do tuđe snaše, nego izbavi od zla i prazne čaše. Sveti Martine, blagoslovi nas, in vino veritas – rekao je u svojoj molitvi, između ostalog, vinski biskup Grgurić.

Na kraju večeri degustirana su sva vina nazočnih proizvođača. V. Grgurić

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike