Osijek
GASTRONOMSKI SPEKTAKL

Chefovi okrunjeni Michelin zvjezdicama u Muzeju okusa
Objavljeno 10. studenog, 2017.

Perkelt od soma serviran u čaši! Tako to izgleda kada tradicionalnoj deliciji naših prostora moderni štih osmisli kuhar - chef restorana okrunjen Michelinovom zvjezdicom. I praktično to prikaže kolegama kuharima i turističkim djelatnicima Slavonije.

Upravo to se dogodilo u četvrtak u Muzeju okusa, nedavno proglašenom najboljim restoranom Slavonije i Podunavlja. Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom tijekom ove godine organizira četiri radionice u sklopu projekta “Hrvatska 365 Gourmet”. Dvije su proljetos održane na Jadranu - u Splitu i Opatiji, dok je u četvrtak treća bila u Osijeku, a u petak (10. studenoga) završna u Zagrebu.

Bit je ovih radionica da nude vrhunski edukativni sadržaj te informacije o svjetskim trendovima u segmentu gastronomije i enologije, uključujući i marketinške trendove.

Predavači su kuhari - chefovi s Michelin zvjezdicama. U Osijeku je tako bio Lionel Levy, šef kuhinje u hotelu Intercontinental Marseille - Hotel Dieu, koji je poznat kao predvodnik nove mediteranske kuhinje. Upravo on je, nakon što je večer prije kušao u jednom od osječkih restorana domaći riblji specijalitet, perkelt od soma, odlučio predložiti mu novi oblik... Zanimljivo je, primjerice, kako je napravio pjenu od tjestenine...

Svoje je umijeće pod nazivom “Tradicionalno i moderno u gastronomiji” prezentirao chef Filippo Saporito, vlasnik restorana La leggenda dei frati u Firenzi. Za desert se pobrinuo chef slastičar Yoan Dessarsin koji radi kao glavni slastičar (također) u hotelu Intercontinental Marseille - Hotel Dieu.

Sva su trojica uživo, pred publikom, pripremala svoja jela. Bio je to doista visoko produkcijski organiziran događaj.

O marketingu u gastronomiji i brendiranju restorana govorio je Gabriel Vasquez, koji je radio za brojne restorane diljem svijeta. Naposljetku, o sljubljivanju hrane i vina, uz degustaciju, govorili su sommelieri Mira Šemić i Sandi Paris.

U publici su bila i znana imena iz osječkih kuhinja. Tomica Đukić, chef restorana hotela Osijek, ocijenio je ovo predavanje sjajnim jer, kaže, uvijek je dobro vidjeti svjetske trendove, ali i koja uloga u tome može (i mora) biti naših lokalnih namirnica.

Dario KUŠTRO
IZNIMNA ČAST ZA DOMAĆINE

U Muzeju okusa nisu skrivali kako im je bila iznimna čast biti domaćinom ovakvog događanja. “Štoviše, i naši su kuhari dan prije sudjelovali u svojevrsnom kuharskom dvoboju s kuharima s Michelinovim zvjezdicama. Oni su tako imali priliku možda prvi put isprobati namirnice koje se ne koriste na ovim prostorima”, rekla je Mirta Glavašić, voditeljica marketinga Muzeja okusa.

Gostujući su kuhari dan prije imali priliku i razgledati Osijek te kušati specijalitete lokalne kuhinje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike