Osijek
FOTOMONOGRAFIJA DAMIRA RAJLEA

“Skice Slavonije“ bivšeg Glasova fotoreportera
Objavljeno 5. studenog, 2017.

Dugogodišnje iskustvo u fotografiranju “pravih trenutaka”, narodnih običaja i kulturne baštine, nagnalo je Damira Rajlea na objavljivanje zanimljive fotomonografije pod nazivom “Skice Slavonije”.

Ovo vizualno, ali i tekstualno impresivno trojezično izdanje predstavljeno je u petak domaćoj publici u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, gdje je multimedijalnu prezentaciju upotpunilo glazbeno iznenađenje (nastup vokalnog sastava “Akvarel”), dok je cjelokupan sadržaj knjige podrobno, uz autora, opisao i viši kustos Muzeja Slavonije Grgur Marko Ivanković.

Ravnateljica GISKO-a, Dubravka Pađen-Farkaš, na početku je iskazala zadovoljstvo što je Rajle napokon svoje najljepše fotografije skupio na jedno mjesto, a iako je fotomonografija namijenjena većinom njemačkom tržištu, ravnateljica je omogućila i nekoliko primjeraka za Središnju knjižnicu kako bi Osječani mogli kada požele uživati u prekrasnim motivima Slavonije. Dugogodišnji autorov prijatelj i suradnik, Grgur Marko Ivanković, posjetiteljima je objasnio kontekst ove knjige koja sadržava 86 fotografija na stotinjak stranica, a čiji se motivi kreću od prirode i životinja, preko narodnih običaja i seoskih domaćinstava, pa sve do njemačkih stanovnika i spomenika, koji su prije više od stoljeća postali važan dio kulture na ovim prostorima. Naposljetku, “Skice Slavonije” je omogućila upravo njemačka izdavačka kuća Danube Books Verlage, koja je prepoznala Rajleovu suradnju sa Središnjim muzejom podunavskih Švaba u Ulmu, gdje je održao nekoliko uspješnih izložbi s motivima kulturne baštine njemačke nacionalne manjine u Hrvatskoj.

- Cijela priča o fotomonografiji počela je upravo sa Švabama, jer sam tada shvatio koliko samo priča krije Slavonija, te koliko je naša kulturna baština bogatija nego što se čini na prvi pogled. Ne bih se nazvao tradicionalistom, ali smatram da je bitno osjetiti tradiciju, pa makar to bilo i preko fotografija - rekao je skromni autor Damir Rajle, koji je svoj talent nekoć brusio i u našem dnevnom listu, pa je istaknuo da je i sam rad u Glasu Slavonije izravno uklopljen u “Skice Slavonije”. M. Mandić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike