Kultura
XVI. DANI BALINTA VUJKOVA

Horvat: Pametna se knjiga može dovršiti i nakon što je otisnuta
Objavljeno 23. listopada, 2017.

SUBOTICA

Program trodnevne književne manifestacije XVI. dana Balinta Vujkova – dana hrvatske knjige i riječi, otvoren je u multimedijskoj dvorani gimnazije “Svetozar Marković” u Subotici. Prema riječima organizatora (Hrvatska čitaonica Subotica u suorganizaciji, Gradska knjižnica Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata) posjećenost je bila iznimna i iznad očekivanja. Okupljene je pozdravila Ana Gaković, profesorica hrvatskog jezika i književnosti gimnazije domaćina, nakon čega je uslijedilo multimedijsko izlaganje Jasne Horvat o temi “Pametni roman”.

Jasna je Horvat podsjetila kako su Subotica i Osijek dva grada povezana istim morem – panonskom ravnicom te kako je poziv organizatora za nju znak da književna riječ živi na obje ove obale. Zainteresiranim je uzvanicima pojasnila svoj složeni opus, kao i postupak inovativnih promišljanja koji ju je doveo do posljednja dva teksta: do romana “Vilijun” i do romana “Atanor”.

Pokazala je kako se očitavaju kodovi brzog odgovora (QR) te su neke poveznice preslušane u cijelosti. Činjenicu da se pametna knjiga može dovršiti i nakon što je otisnuta Jasna je Horvat ocijenila novumom koji je teško bilo predvidjeti prošlog stoljeća.

Pobrojivši “ograničenja” kojima se rukovodila u konstruiranju “Vilijuna” i “Atanora”, osječka je autorica izrazila nadu da će književnost novoga doba i nadalje zahtijevati otkrivanje neotkrivenih potencijala koje književnost posjeduje. Ova iznimno nadahnuta književna večer u subotičkom Književnom salonu završila je potpisivanjem autoričinih naslova i salonskim temema o tome što i kako “književnost može dati više”. N.Vekić

Možda ste propustili...

GODIŠNJA IZLOŽBA ČLANOVA HDLU-A OSIJEK U GALERIJI KAZAMAT

Najveći broj djela klasični su crteži proizišli iz tradicije crtačkog medija

U UTORAK, 12. LIPNJA, U 19 SATI U VIJEĆNICI OPĆINE TOVARNIK

Svečani program za 145. Matošev rođendan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MEĐUNARODNA NATJECANJA GLAZBENE ŠKOLE

Za uspjeh je od nekoliko minuta potrebno raditi do četiri mjeseca na skladbi

2

BROJNI USPJESIM U HRVATSKOJ I INOZEMSTVU

20. rođendan Polifonije

3

NAJBOLJI ROMAN 2018. "LISICE"

Dubravki Ugrešić 11. nagrada tportala