Svijet
OTVOREN NOVI FRONT U IRAKU

Kurdi izgubili Kirkuk i velika naftna polja
Objavljeno 18. listopada, 2017.

Iračke vladine snage ušle su u grad Kirkuk koji kontroliraju Kurdi i preuzele kontrolu nad sjedištem guvernera, ključnim vojnim objektima i naftnim poljem. Prema zapovjedima iračkog premijera Al-Abadija, vojnici su podigli iračke zastave umjesto kurdskih. Kirkuk je oslobođen za manje od 24 sata nakon pokretanja vojnih operacija zbog referenduma o kurdskoj neovisnosti prošloga mjeseca koji je Irak proglasio nezakonitim.

Bagdad je priopćio da nije naišao na veliki otpor tijekom ofenzive, a humanitarne organizacije navode da je tijekom sukoba pripadnika kurdskih Pešmerga i iračkih boraca, južno od Kirkuka, bilo žrtava na obje strane. Pešmerge su poručile “da će Bagdad teško platiti za rat protiv kurdskog naroda”.

Washington, koji je podržavao iračke snage, ali i pomagao u obuci kurdskih boraca u borbi protiv Islamske države, pozvao je na smirivanje tenzija ne želeći otvaranje novog fronta u 14-godišnjem građanskom ratu u Iraku. “Zabrinuti smo zbog izvještaja o sukobima. Radimo sa svim stranama u Iraku na smanjenju napetosti”, priopćeno je iz State Departmenta.

Predsjednik Donald Trump je, na pitanje novinara u Bijeloj kući o situaciji u Iraku, rekao da Sjedinjene Države ostaju neutralne i napomenuo da Washington ima vrlo dobre odnose s Kurdima i da je također na strani Iraka. Američko veleposlanstvo u Bagdadu prethodno je pozvalo obje strane da hitno obustave vojnu akciju i ponovno uspostave mir, uz napomenu da s dužnosnicima središnje i regionalne vlade radi na smirivanju tenzija i izbjegavanju daljnjih sukoba. SAD naglašava da je Islamska država i dalje istinski neprijatelj Iraka i da poziva sve strane da budu usredotočene na oslobađanje zemlje od tog zla. Irački premijer rekao je da je vojna operacija nužna da bi se zaštitilo jedinstvo zemlje koja je bila u opasnosti od podjele zbog kurdskog referenduma.

Kurdi kontroliraju Kirkuk od kada su iz tog grada potisnuli Islamsku državu i u dugogodišnjem su sporu sa središnjom vladom u vezi toga tko bi trebao kontrolirati područja u pokrajini Kirkuk, uključujući i naftna polja.

Situacija se dodatno zaoštrila prije tri tjedna kada je vlada poluautonomne kurdske regije održala referendum na kojem se uvjerljiva većina birača izjasnila za neovisnost. E.S.

Možda ste propustili...

SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju

PARIŠKO SVEUČILIŠTE SCIENCES PO

Studenti traže osudu Izraela

Najčitanije iz rubrike