Regija
POVODOM SVJETSKOG DANA MENTALNOG ZDRAVLJA

Radionica o ispitnoj tjeskobi čenika i studenata
Objavljeno 14. listopada, 2017.

SLATINA - U Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina u petak je održana radionica za učenike pod nazivom „Kako prevladati ispitnu tjeskobu“. Radionica je održana povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se svake godine obilježava 10. listopada, a vodio je Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.
Učenicima škole predstavljen je vodič „Kako prevladati ispitnu tjeskobu“ autora Siniše Brlasa i Ivane Martinušić, koji je nastao kao pomoć učenicima i studentima u ublažavanju tjeskobe koja se gotovo redovito pojavljuje prije i tijekom polaganja ispita.

 
– Ispitna tjeskoba može biti ozbiljna prepreka na putu ostvarenja obrazovnih ciljeva i stoga predstavlja potencijalnu opasnost za mentalno zdravlje učenika i studenata. Nije poželjno da su učenici i studenti izloženi visokoj razini ispitne tjeskobe jer ona nije dobra prognoza za njihov uspjeh u ispitnim situacijama. Zato smo osmislili ovaj vodič kako bismo pomogli učenicima i studentima osvijestiti važnost razvijanja tolerancije na stres i frustraciju u pripremanju za polaganje ispita i kako bismo ih poučili navikama i vještinama koje im u tome mogu pomoći, kaže prof. Brlas.

 
Nakon uvodnog pojašnjenja temeljnih pojmova, vodič učenike i studente u koracima vodi k ublažavanju tjeskobe za vrijeme učenja, pred ispit i za vrijeme ispita. To je niz praktičnih i međusobno logički povezanih savjeta, kojima je cilj očuvanje mentalnog zdravlja učenika i studenata u stresnim i frustrirajućim ispitnim situacijama.
fIzdavači tog vodiča praktičnoga džepnog formata su Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici i Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, a u elektronskom obliku vodič je dostupan na web stranici Zavoda. Od ove je školske godine ponuđen i za besplatnu objavu na web stranicama svih srednjih škola u Virovitičko-podravskoj županiji, a neke su ga škole već i objavile za svoje učenike.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike