Osijek
DONACIJA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE I ZAGREBAČKE BANKE

Računalna oprema za gluhoslijepe osobe
Objavljeno 11. listopada, 2017.

U prostorijama Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Županije, dožupan Goran Ivanović susreo se s članovima ove Udruge u povodu dodjele računalne opreme i otvaranja informatičke radionice prilagođene slijepim, slabovidnim i gluhoslijepim osobama.

- To znači da će ne samo naši korisnici nego i svi naši sugrađani u potrebi i s invalidnošću moći koristiti ovu opremu u prvom redu za učenje na računalu. Ova oprema izvrsno bi mogla poslužiti studentima koji si ovakvu skupu opremu ne mogu priuštiti niti je imaju na fakultetima. Konfiguracija se sastoji od tri govorne jedinice i čitača zaslona. Dakle, kada dođete pred računalo ova vas konfiguracija vodi u komunikaciji s računalom i čita sadržaj s ekrana. Ovu opremu darovala nam je Osječko-baranjska županija u suradnji sa Zagrebačkom bankom, a njezina vrijednost je 30 tisuća kuna - objasnio nam je Željko Bosilj, predsjednik udruge.

Dožupan Ivanović izrazio je zadovoljstvo što je Županija novcem iz proračuna nabavila prijeko potrebnu računalnu opremu koja će slijepim, slabovidnim i gluhoslijepim osobama olakšati komunikaciju sa svijetom. Naposljetku, dožupan se i sam mogao okušati u komunikaciji s računalom, a kako bi osobno iskusio što znači biti slijep, na oči je dobio posebne zatamnjene naočale. Sve što je bilo izgovoreno na maloj svečanosti u prostorijama udruge znakovnim je jezikom tumačila Marina Maričić, prevoditeljica za gluhoslijepe osobe i predavačica hrvatskog znakovnog jezika u toj udruzi. Osječka Udruga gluhoslijepih osoba osnovana je 2006. sa svrhom pružanja pomoći gluhoslijepim osobama kako bi ostvarile kvalitetu življenja unatoč poteškoćama s vidom i sluhom. D. Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike