Novosti
GLASOVANJE ODGOĐENO ZA SRIJEDU

Prvo ustavni suci ili Agrokor - zapeo dogovor SDP-a i HDZ-a
Objavljeno 6. listopada, 2017.

Iako se u petak prijepodne činilo da su se saborski klubovi SDP-a i HDZ-a dogovorili hoće li najprije glasovati o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor, na čemu inzistira SDP, ili o izboru sudaca Ustavnog suda, što pak traže vladajući, to se nije dogodilo pa je glasovanje o tome odgođeno za idući tjedan.

- Od 12. srpnja do danas značajno smo se približili u stajalištima, ali još ne toliko da međusobno povjerenje bude toliko da jedni drugima vjerujemo da druga strana neće iznevjeriti dogovor - rekao je šef Kluba SDP-a Arsen Bauk. Predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića pozvao je da se nastavi glasovanje o istražnom povjerenstvu za Agrokor, a potom i o ustavnim sucima.

- Na dnevnom redu je točka ustavnih sudaca prije točke povjerenstva za Agrokor, a dnevni red određuje predsjednik Sabora. Obavljene su određene konzultacije, no SDP ustraje da se povjerenstvo za Agrokor bira prije ustavnih sudaca. Oko toga ne postoji dogovor u okviru vladajuće većine pa ta opcije ne može proći i dobiti potporu - rekao je, pak, Jandroković.

Reagirao je SDP-ovac Gordan Maras požalivši se na povredu Poslovnika. “Ako postoji volja HDZ-a da se izglasa istražno povjerenstvo, to se moglo već danas izglasati jer je potrebna većina od 76 zastupnika. Mi, dakle, od 12. srpnja imamo isti uvjet dok HDZ mijenja svoj stav”, rekao je Maras.

Mostovac Nikola Grmoja pozvao je HDZ i SDP na razum. “Dosta je ovog cirkusa koji priređujete! Jasno je da je uvjet SDP-a bio takav cijelo vrijeme. Ne vidim razloga, ako kolege iz SDP-a ne vjeruju HDZ-u, zašto se ne bi promijenio redoslijed glasovanja”, rekao je Grmoja. Nezadovoljan je i načinom na koji su se vodili pregovori, jer manji klubovi nisu bili uključeni u to.

- Izbor sudaca ne bi smio biti predmet ucjena ni od koga, jer to je interes građana i javnosti - poručio je HNS-ov Milorad Batinić. HNS, tvrdi, nema problema s osnivanjem povjerenstva, ali i dalje misli da bi trebalo krenuti glasovati prema predloženom redu.

Šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić situaciju je nazvao “gotovo bizarnom” i upozorio da će im se građani podsmjehivati jer ne mogu provesti ono što je dogovoreno na sastanku predstavnika klubova. Neprimjereno je dovesti u istu ravan izbor sudaca s izborom povjerenstva za koje smo rekli da nemamo s njim problema - istaknuo je Bačić.

“Ako već želimo biti tvrdoglavi i prilikom izbora ustavnih sudaca i povjerenstva jedni druge poniziti, onda se vratimo na početak. Na početku je bila odluka o izboru ustavnih sudaca, a s druge strane bio je prijedlog odluke o osnivaju istražnog povjerenstva od Kluba zastupnika SDP-a i s time smo završili ljetno zasjedanje”, poručio je Bačić. Jandroković je nakon toga prekinuo glasovanje.

- Nadam se da ćemo dogovor postići do srijede, a ako ga ne postignemo, bit će mi jako žao - najavio je Jandroković.

Inače, na prijedlog odluke o osnivanju povjerenstva SDP je podnio dva amandmana u kojemu se navode članovi povjerenstva: predsjednik Orsat Miljenić (SDP), tajnica Marija Jelkovac (HDZ), te članovi Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić (HDZ), Stjepan Čuraj (HNS), Gordan Maras (SDP), Nikola Grmoja (Most) i Ivan Lovrinović (PH). Drugim amandmanom definira se da povjerenstvo počinje raditi 30. listopada. D.Pav./H

Davor Bernardić

predsjednik SDP-a

HDZ BJEŽI OD POVJERENSTVA

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je da SDP nije odgovoran zato što nije osnovano povjerenstvo. “HDZ bježi od povjerenstva kao vrag od tamjana, oni petljaju, muljaju, skrivaju, rade apsolutno sve da se ne osnuje povjerenstvo i bježe od odgovornosti i problema. Plenković i njegova ekipa, pri čemu mislim na Martinu Dalić, Zdravka Marića i Antu Ramljaka, koji nisu članovi HDZ-a, ali toliko su se sapleli u laži da više jednostavno ne znaju što reći hrvatskim građanima”, rekao je Bernardić te poručio: “Plenković i dalje mora odgovoriti na pitanja tko je lagao – Ramljak ili Marić, tko je pisao lex Agrokor i na koji način je pisac tog zakona povezan s njim ili bilo kojim drugom članom Vlade.”

Branko Bačić

predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a

Neprimjereno je dovesti u istu ravan izbor sudaca s izborom povjerenstva za koje smo rekli da nemamo s njim problema.

Možda ste propustili...

TREĆINA ČLANOVA KOMORE ZA DESETAK GODINA IDE U MIROVINU

Prijeti nestajanje profesije primalja, nužan novi studij

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju

Najčitanije iz rubrike