Kultura
ODLUKA ŠVEDSKE AKADEMIJE

Kazuo Ishiguro dobitnik Nobela za književnost
Objavljeno 6. listopada, 2017.

Britanski pisac Kazuo Ishiguro ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost koju dodjeljuje Švedska akademija. Dobitniku pripadaju novčana nagrada, diploma i medalja. Akademija je u obrazloženju nagrade istaknula kako je riječ o autoru koji u svojim “romanima velike emocionalne snage razotkriva praznine u našem prividnom osjećaju povezanosti sa svijetom”. Ishiguro, vjerojatno u svijetu najpoznatiji po svom romanu “Na kraju dana”, prema koje je James Ivory 1993. snimio istoimeni film s Emmom Thompson i Anthonyjem Hopkinsom u glavnim ulogama, rođen je 1954. u Nagasakiju, u Japanu, a u Velikoj Britaniji živi od svoje pete godine. Osim romana autor je i kratkih priča, scenarist, kolumnist i pjesnik. U mladosti je pisao pjesme pod utjecajem Boba Dylana, prošlogodišnjeg dobitnika Nobela za književnost, te Leonarda Cohena.

U tridesetak godina spisateljske karijere Kazuo Ishiguro napisao je osam proznih knjiga, prevedenih na četrdeset svjetskih jezika. Njegov roman “Nikada me ne ostavljaj” iz 2005. godine književni kritičari časopisa Time uvrstili su među stotinu najboljih romana na engleskom jeziku svih vremena. I taj je film ekraniziran, 2010., a režirao ga je Mark Romanek.

U Hrvatskoj su prevedene i objavljene Ishigurove knjige “Na kraju dana” (prijevod: Nada Šoljan, Targa, 1995.), “Kad smo bili siročad” (prijevod: Vesna Valenčić, Leo-commerce, 2000.), “Nikada me ne ostavljaj” (prijevod: Vesna Valenčić, Leo-commerce, 2005.), “Nokturna: Pet priča o glazbi i sutonu” (prijevod: Miloš Ðurđević, Naklada Ljevak, 2010.) i “Bez utjehe” (prijevod: Ivana Šojat, Naklada Ljevak, 2013.). D.Pavlović

Možda ste propustili...

SEMINAR ZA VODITELJE I ČLANOVE FOLKLORNIH I PJEVAČKIH SKUPINA U NAŠICAMA

Tema - scenska primjena folklorne građe

Najčitanije iz rubrike