Kultura
BAROKNO ZDANJE POŽEŠKOG MUZEJA

Uskoro će otvoriti vrata modernog postava koji prezentira bogatu prošlost
Objavljeno 4. svibnja, 2024.
Barokno zdanje požeškog muzeja, najstarije takve ustanove u Slavoniji, uskoro će biti kulturno-turistička atrakcija. Nakon temeljite obnove i dogradnje, uskoro otvara vrata modernog postava koji prezentira bogatu prošlost ovih prostora, ali i neke kuriozitete dosad nepoznate javnosti. Ovo povijesno srce grada, barokno zdanje požeškog muzeja, zasjat će uskoro u punom sjaju, prepuno dosad neviđenih eksponata, muzeološki najmodernije obrađenih i prezentiranih. Iz novog odjela prapovijesti i Panonskog mora ulazi se tako u razdoblje ratničke elite halštatske kulture.

- Svi predmeti su restaurirani i prvi put će se na jednom mjestu moći vidjeti što je sadržavao jedan kneževski grob - govori Ljiljana Marić, ravnateljica uzeja. Prava atrakcija je i srednjovjekovno razdoblje benediktinaca s kamenim konzolama, koje su na izložbi u Parizu bile svjetska senzacija. Tu je i osmansko razdoblje Požege, interaktivno "Stoljeće ratova", s jednom od najbogatijih zbirki oružja u nas. Povijesno-umjetničkom zbirkom dominira jedinstvena freska Miroslava Kraljevića. Novi odjel je i onaj posvećen Grgurevu, nematerijalnom kulturnom dobru pod zaštitom UNESCO-a.

Temeljita obnova i dogradnja trajala je tri godine. Ne samo što je sačuvan stari dio muzeja nego je i dograđeno 600 kvadrata novog prostora. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike