Osijek
PRAVOMOĆNE PRESUDE PROTIV KBC-a

Zbog pogrešnog obračuna plaće, djelatnicima moraju isplatiti do 70.000 kuna
Objavljeno 4. listopada, 2017.
Kad uđu u prekovremeni rad, više im se ne obračunavaju posebni uvjeti

Prva pravomoćna presuda prema kojoj KBC Osijek mora svome djelatniku isplatiti dodatke za otežane uvjete rada i za odgovornost za živote pacijenata u prekovremenoj satnici odrađenoj u razdoblju između 2013. i 2015. godine donesena je u ožujku ove godine, potvrdio je za naš list osječki odvjetnik Goran Jarić.

Naime, upravo je ovaj odvjetnički ured zastupao veći broj djelatnika u tužbama protiv osječke bolnice, od kojih je njih oko 20 već pravomoćno, odnosno potvrđene su od strane četiriju županijskih sudova u Republici Hrvatskoj. Zanimljivo je da, iako istu pogrešku u obračunu plaća rade gotovo sve hrvatske bolnice, tužbe su pokrenute samo u Osijeku, jer je većina zdravstvenog osoblja još nesvjesna da je to utuživo i naplativo. Naime, zdravstveni radnici imaju pravo da im se plaća određeni postotak uvećanja na plaću zato što rade u otežanim uvjetima rada (primjerice zračenje na radiologiji, nap. a.) i što su odgovorni za živote pacijenata.

- Problem nastaje jer im se to plaća dok ne popune svoju redovnu satnicu. Onog trenutka kada uđu u prekovremni rad, to im se prestaje plaćati, iako oni i dalje rade u otežanim uvjetima te i u prekovremenom radu imaju odgovornost za živote pacijenata. Većina djelatnika, a to se odnosi i na liječnike, i na medicinske sestre i na inženjere, već oko 20. u mjesecu ulazi u prekovremeni rad, što znači da im se 20 dana obračunavaju posebni uvjeti rada, a sljedećih deset na istom radnom mjestu ne obračunava. Plaća im se samo “goli” dodatak za prekovremeni rad, ali u zdravstvu su upravo specifično otežani uvjeti. Prosječno je to “uzimanje” s plaće oko 1000 kuna po radniku mjesečno - objašnjava za naš list odvjetnik Goran Jarić.

Zanimljivo je da u Republici Hrvatskoj sve do 2013. dežurstvo uopće nije ulazilo u satnicu i nije se brojalo kao radno vrijeme, ali se 2013. zakon usklađuje s novim kolektivnim ugovorom u kojem je propisano da se i dežurstvo broji u satnicu. Sindikat je 2013. to uključio u kolektivni ugovor, nakon što je 2011. promijenjen Zakon o zdravstvenoj zaštiti u okviru usklađivanja s europskim pravnim poretkom.

- U zapadnoj Europi nezamislivo je da netko radi, a da mu se to ne plaća. Tako od 2013. kreće situacija da se svaki odrađeni sat broji u radno vrijeme i upravo od tada postoji i nepravilnost da se u prekovremnoj satnici ne plaćaju dodatci. No, čini se da do sada nitko u državi to nije shvatio. Sada imamo pravomoćne presude, a presuđeni iznosi koje je bolnica dužna nadoknaditi svojim djelatnicima kreću se od 20.000 do 70.000 kuna bruto. To je novac za razdoblje od godine i pol do dvije. No, uz parnični trošak i kamate, troškovi se za bolnicu udvostručuju. Primjerice, ako je presuđeno da bolnica mora isplatiti razliku u plaći od 20.000 kuna bruto, tu su još kamate koje se penju i do 10.000 kuna, te sudski troškovi, pa se umjesto 20.000 kuna mora isplatiti oko 35.000 kuna. Ove presude potvrdili su Županijski sudovi u Osijeku, Bjelovaru, Zagrebu i Rijeci. Znači, četiri suda potvrdila su da se plaće pogrešno obračunavaju. No, koliko nam je poznato, unatoč ovim presudama, oni i dalje obračunavaju plaće pogrešno i znaju da to rade. Budući da u KBC-u Osijek radi oko 3000 osoba, čini se da je njima isplata prema sporadičnim tužbama isplativija nego da počnu s ispravnim obračunom plaća svim svojim djelatnicima. S druge strane, većina se djelatnika ne usudi podnijeti tužbe za istu pogrešku u obračunu plaća koja se radi za mandata aktualne uprave u strahu za svoja radna mjesta - uvjeren je odvjetnik Jarić.

Nefreteta Z. EBERHARD
RAVNATELJSTVO: NEMAMO NIŠTA S OBRAČUNOM OD 2013. DO 2015.

Na našu zamolbu upućenu Ravnateljstvu KBC-a Osijek da prokomentiraju presude za pogrešno obračunavanje plaća i da za javnost objave koliki su troškovi stvoreni do sada u KBC-u Osijek prema ovim pravomoćnim presudama, od ravnatelja, doc. dr. sc. Željka Zubčića dobili smo odgovor u pisanom obliku koji prenosimo: “Vezano uz vaš upit o eventualnom pogrešnom obračunavanju plaće u KBC-u Osijek u vremenu od 2013. do 2015. godine, ističem da se o istom ne mogu očitovati, jer u tom vremenu nisam bio član Ravnateljstva Kliničkog bolničkog centra. Sadašnja uprava je na čelu KBC-a Osijek od 4. svibnja 2016. godine”.

praksa

I MNOGE DRUGE BOLNICE ČINE ISTU POGREŠKU

Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike