Osijek
NEPOŽELJAN DEKOR

Napuštena gradilišta: Čekaju druge investitore ili ostaju betonske sablasti
Objavljeno 23. rujna, 2017.
U svakoj osječkoj četvrti stoji bar jedna nazavršena zgrada

Betonske sablasti koje presijecaju vidik u većem broju osječkih ulica, nekada planski predviđenih isključivo za nizove obiteljskih kuća, čini se, do daljnjega ostaju dio gradskog dekora, neželjeni dakako. Naime, iako je mahom riječ o stambenim zgradama koje nikada nisu do kraja sagrađene i kao takve predstavljaju gradsko ruglo, ne postoji način da se njihove vlasnike natjera kako na privođenje nekretnine svrsi, tako ni na rušenje.

Stoje kao uklete

Riječ je o objektima poput velike stambene zgrade u Ružinoj ulici, na samom ulazu u Vijenac Ljube Babića, koja je godinama trn u oku vlasnicima nekretninama u njezinoj neposrednoj blizini. Njezina je gradnja krenula prije gotovo deset godina, a s obzirom na lokaciju i kuloarske priče kako će u konstrukciju biti uložen najbolji materijal, za te je stanove postojao velik interes i prije nego što je prvi bager zagrebao građevinsko zemljište. U prve je dvije godine konstrukcija zgrade samo rasla, no upravo kada se počelo govorkati o završetku radova i prodaji stanova, sve je stalo. I tako stoji dandanas!

Slična je sudbina i zgrade u djelu Huttlerove ulice omeđenom Gupčevom i Vukovarskom ulicom. Gola betonska konstrukcija, s natruhama onoga što su trebali biti moderni stanovi na top-lokaciji, godinama stoji kao ukleta. Susjedi se i ne sjećaju kada su na ovome “gradilištu” posljednji put vidjeli radnike.

Ovakvih je primjera puno. Nema osječke gradske četvrti u kojoj se ne može pronaći bar jedna nazavršena zgrada.

Što kaže zakon?

- Razlozi zbog kojih se takve stvari događaju uglavnom su zbog netransparentnih partnerskih ugovora, neispunjavanja ugovorene obveze investitora prema vlasniku zemljišta na kojem je započeta gradnja, stečaja investitora ili odustanak poslovne banke u kreditiranju investitora. Najmanje je problema izazvanih možebitnim nepoštovanjem Zakona o građenju, kada bi mjerodavna tijela zaustavila gradnju, pa bi bile potrebne zakonom dopuštene izmjene i dopune projekta - objašnjava Marijan Matijević, osječki stručnjak za nekretnine.

Dodaje i kako su česte situacije da investitor nije dovršio zgradu, kao nezavršenu ju je prodao drugome, koji se sada ili muči da ju dovrši ili da ju i on proda.

No, što god da bio razlog zašto nezavršene zgrade naružuju osječke ulice, rješenje ovoga problema se ne nazire. Naime, Zakon o građenju ograničava tek početak radova po izdanoj građevinskoj dozvoli na dvije godine. No, ne definira rok unutar kojega građevina mora biti završena. Što znači da, teoretski, može nezavršena egzistirati - zauvijek. Ili bar dok na bilo koji način ne počne ugrožavati sigurnost i zdravlje građana. Tada, naime, građevinska inspekcija ima nadležnost koja u ovakvim situacijama reagira na dojavu građana i može narediti njezino uklanjanje ili dodatno osiguravanje.

Ivana SOLAR

Zakon

OGRANIČEN JE TEK POČETAK RADOVA, NE I ZAVRŠETAK

GODINAMA SE PITAM KAKO JE TO MOGUĆE

- Desetljećima živim u stanu na Vijencu Ljube Babića. Kada je počela gradnja novih zgrada u Ružinoj, na ulazu u naše naselje, bila sam jako razočarna, kao i mnogi drugi moji susjedi. No, svjesna sam da se grad mora razvijati, da su nove stambene zgrade neizbježnost. Pogledajte samo koliko ih je niknulo u Ružonoj i ulicama u okolici. No, ta divovska stambena zgrada na ulazu u naše naselje nikada nije završena, svake je godine sve derutnija, sve ružnija, a njezina blizina, smatram, utječe i na vrijednost naših nekretnina na Vijencu Ljube Babića. Znam za slučaj kada je jedna susjeda prodavala stan, a potencijalni joj je kupac rekao kako je na kraju, iako mu je odgovarala i kvadratura i lokacija, odustao od kupnje jer mu se ne sviđa 'avetinjska zgrada' u neposrednoj blizini - kaže nam vlasnica jednog od stanova na Vijencu Ljube Babića.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike