Osijek
KRIVE KOLONE IZAZVALE ZABUNU

Kako se Grad Osijek u 2016. obogatio od naknade za šume?
Objavljeno 22. kolovoza, 2017.
Iznos od 50,6 mil. kn zapravo se odnosi na prihod od komunalnog doprinosa i naknada

Nemalo su se u gradskoj Upravi iznenadili kada smo ih upitali kako to da su za prošlu godinu ostvarili prihod od čak 50,6 milijuna kuna, za urbanu sredinu ipak neuobičajenu prihodovnu stranu - od doprinosa za šume? Pokazalo se kako je to, nakon prihoda od poreza i prireza na dohodak, drugi najizdašniji pojedinačni gradski prihod, veći čak i od komunalnog doprinosa i naknada.

Tako, naime, proizlazi iz materijala Informacija o financijskom poslovanju jedinica lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije u 2016. godini, koju je za potrebe Skupštine Osječko-baranjske županije (održana u srpnju, kao prva u novom sazivu, nap.a.) pripremio Upravni odjel za javne financije Osječko-baranjske županije. Ondje se navodi kako je u stavki Ukupni prihodi od administrativnih pristojbi i posebni prihodi (a njih čine administrativne i upravne pristojbe, komunalni doprinos i naknade, doprinosi za šume, te ostali nerazvrstani prihodi), Osijek uprihodovao ukupno 55 milijuna, od koji 50,6 dolazi upravo od naknade za šume.

David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Osijeka, razriješio je dvojbu, naime, ispostavilo se da je priređivača materijala nehotice krivo svrstao iznose u kolone.

- Iznos od doprinosa za šume za 2016. godinu, a koji nam kvartalno uplaćuju Hrvatske šume, tek je 55.681 kuna, dok iznos od spomenutih 50,6 milijuna zapravo predstavlja prihod od komunalnog doprinosa i naknada (u tabeli naznačen s tek 402 tisuće kuna, što je također indikativno malo, nap. a.), ukazuje Krmpotić i tako izvješće o financijama vraća u normalu.

Zanimljivo je kako nikome od vijećnika županijske Skupštine nije zapela za oko ova nelogičnost. Možda zato jer je ovo bila prva sjednica Skupštine pa se novi vijećnici još nisu navikli na detaljno iščitavanje skupštinskih materijala.

Kada smo već kod ostvarenih prihoda, Grad Osijek u prošloj je godini ostvario prihod u ukupnom iznosu od 371 milijun kuna. Dio od 36 milijuna kuna su pomoći (uglavnom iz državne blagajne), a 15,6 milijuna kuna su primici od financijske imovine i zaduživanja, tako da iznos izvornog prihoda Grada Osijeka iznosi 319 milijuna kuna.

Najizdašniji pojedinačni prihod, od 211 milijuna kuna, prihod je od poreza i prireza na dohodak, što je iznos koji uplaćuju svi zaposleni u Osijeku.

Dario KUŠTRO
PRIHOD OD IMOVINE

Raspolažući svojom imovinom, Grad Osijek u prošlog je godini uprihodovao 25 milijuna kuna. Pojedinačno najviše, 14 milijuna, od zakupa i iznajmljivanja imovine - poglavito poslovnih prostora, sportskih dvorana te javnih površina. Od nefinancijske je imovine prikupljeno 6,8 milijuna kuna. Koncesionari su za prošlu godinu uplatili ukupno 2,7 milijuna kuna. Naposljetku, 900 tisuća kuna uprihodovano je od kamata.

1951

kuna je u prosjeku svaki stanovnik Osijeka prošle godine, na ime prihoda od poreza i prireza na dohodak, uplatio u gradsku blagajnu

NAKNADA ZA OPĆE KORISNE FUNKCIJE ŠUMA

Obveznici plaćanja ove naknade su sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost. Osnovica za obračun naknade je ukupan prihod, odnosno 0,0265 % ukupnog prihoda. Naknada se obračunava i uplaćuje tromjesečno i uplaćuje se na račun Hrvatskih šuma.

Osijek

UKUPAN PRIHOD U 2016. IZNOSI 371 MILIJUN KUNA

U iščitavanju materijala za županijsku Skupštinu Glasov je novinar bio pažljiviji od vijećnika

Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike