Crna kronika
DALMACIJA I ZALEĐE

Požare gasilo čak 8 letjelica
Objavljeno 21. kolovoza, 2017.
Zračne snage u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone imale su 2000 sati naleta

Požari i dalje bjesne Dalmacijom i njenim zaleđem. U Šibensko-kninskoj županiji u nedjelju ujutro gorjelo je na Promini, Svilaji i kod Polače, i ni jedan od ta tri požara nije proglašen lokaliziranim ili ugašenim, doznaje se u Županijskom centru 112.

Koliko je točno vatrogasaca na tim požarištimama, teško je reći, jer se snage često mijenjaju, a stalno pristižu i pojačanja u ljudstvu i tehnici s kontinenta. Dva kanadera bacila su četiri vodene bombe na Promini i nakon toga su se povukli u bazu, kažu u Županijskom centru 112. Nešto malo kiše koja je u noći između subote i nedjelje pala na požarišta malo je olakšala posao vatrogascima, ali nove probleme stvorila je bura u jačanju.

Velike požare kod Kistanja tijekom vikenda gasilo je čak osam protupožarnih aviona i helikoptera iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, i to na tri lokacije u krugu desetak kilometara. Sve su kuće obranjene, a zračne snage na požarištima uložile su maksimalne napore kako bi požare stavile pod nadzor gasitelja, budući da noću ne mogu letjeti.

Iz Ministarstva obrane izvijestili su da su od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 234 požara: 83 u Šibensko-kninskoj, 77 Splitsko-dalmatinskoj, 58 u Zadarskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji. Zračne snage u dosadašnjem su dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2000 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 58.500 tona vode te je do požarišta prevezena 266 vatrogasca i vojnika i 36 tone vatrogasne opreme i vode.

Eduard SOUDIL/H
GORJELO I U BRODOGRADILIŠTU

Požar koji je u subotu oko 12.30 sati planuo u remontnom brodogradilištu NCP u Šibeniku, zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca stavljen je pod nadzor te je izbjegnuta katastrofa. "Požar koji je u 12.30 planuo u NCP-u lokaliziran je u 14.29 sati te je potom ugašen do kraja. Riječ je o požaru kontenjera za smeće koji se proširio na skladište”, doznaje se u Županijskom centru 112.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike