Regija
NAČELNIK BABINE GREDE TRAŽI POMOĆ OD PREMIJERA

Traže hitan nastavak radova na izgradnji nove sportske dvorane
Objavljeno 17. kolovoza, 2017.

BABINA GREDA

Nastavlja se agonija oko školske sportske dvorane u Babinoj Gredi. Kao uvjet za nastavak gradnje i potpisivanje ugovora s novim izvođačem radova Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta još je prije godinu dana Općini Babina Greda i Vukovarsko-srijemskoj županijipostavilo sufinanciranje projekta sa po tri milijuna kuna, na što su pristali i odradili svoj dio posla.

I dalje zjapi jama

Prigodom posjeta Babinoj Gredi krajem prošle godine ministar obrazovanja Pavo Barišić obećao je da će na proljeće konačno početi gradnja dvorane, vrijedne više od deset milijuna kuna, a da se završetak radova očekuje za dvije godine.

Unatoč obećanjima o nastavku radova, na gradilištu u školskome dvorištu i dalje zjapi golema jama, površine 2200 četvornih metara, duboka šest metara, koja se polako puni podzemnim vodama, urušava i prijeti okolnim objektima. Iako su Babogredci očekivali da će gradilište oživjeti još proljetos, do danas nije raspisan ni natječaj za izbor izvođača radova. Događa se upravo ono čega se općinski načelnik Josip Krnić pribojavao – proći će cijelo ljeto, počet će još jedna školska godina, a na gradilištu neće biti ni lopata zakopana. Krnić nam je jučer priznao da je jako razočaran cijelom situacijom.

– Gdje smo, tu smo, troškovi nam idu, a ništa se ne događa. Potrošit ćemo 150 tisuća kuna samo za zateznu kamatu za godinu dana na odobreni a neiskorišteni kredit, a nećemo se pomaknuti s mjesta - razočaran je Krnić.

Za pomoć se obratio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. U dopisu, koji je proslijedio i ministrici znanosti obrazovanja i sporta Blaženki Divjak, vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću i resornoj pročelnici Jadranki Mustapić-Karlić, zatražio je od premijera hitan nastavak radova na gradnji školske sportske dvorane. Podsjetio je na kronologiju događaja - da je gradnja počela još u travnju 2014., ubrzo su se nastali problemi na gradilištu, izvođač je završio u stečaju, raskinut je ugovor i radovi su stali.

A kamate idu...

- Zahvalni smo Vam što ste u proračun RH za 2017. godinu uvrstili nastavak izgradnje školske sportske dvorane u Babinoj Gredi, ali od nastavka radova, nažalost, još ništa - izvijestio je Krnić premijera. Podsjetio je na to da je sporazum o sufinanciranju izgradnje potpisan i ovjeren od Vukovarsko-srijemske županije, Općine Babina Greda i resornog ministarstva. Svi su preuzeli svoj dio obveza sufinanciranja. Općina je ispunila svoj dio, u iznosu od tri milijuna kuna, unatoč teškoj financijskoj situaciji u kojoj je Babina Greda kao potpomognuto područje I. skupine.

- Ishodili smo kredit kod HBOR-a te nam je ispostavljen račun za obradu zahtjeva u iznosu od 15.000 kuna, kao i obveza plaćanja kamata. Mi smo se zadužili, plaćamo kamate, a o poduzetom na izgradnji dvorane ni traga. Jesmo li to prevareni ili namjerno dovedeni u situaciju da plaćamo nečiju nebrigu i nastojanje da se ugrožava funkcioniranje Općine Babina Greda - pita se Krnić. U ime mještana Babine Grede, posebice roditelja osnovaca te svoje kao općinskog načelnika, zamolio je premijera za pomoć u poduzimanju koraka za nastavak radova i hitno dostavljanje dokumentacije Vukovarsko-srijemskoj županiji za provođenje izbora izvoditelja radova kako bi se oni što prije nastavili i babogredska djeca dobila dvoranu.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
U 21. stoljeću ne znaju što je kozlić

“Sve ove godine naši učenici nemaju prostor za tjelovježbu, koja puno znači za rast i razvoj te utječe na fizičke i psihičke sposobnosti. A sama spoznaja da djeca u 21. stoljeću ne znaju kako izgleda kozlić i ostale sprave za vježbanje nedopustiva je i sramotna za sve nas. Molimo Vas da zajedničkim snagama, voljom i upornošću završimo ovaj projekt koji je započet prije nekoliko godina”, stoji u dopisu općinskog načelnika Josipa Krnića.

Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

Najčitanije iz rubrike