Kultura
RADU JOSIPE VRANJKOVIĆ ERSTE GRAND PRIX I 10.000 KUNA

Vunenjak je kritika čovjeka koji ima potrebu pripadanja krdu
Objavljeno 29. srpnja, 2017.

OTOK

Skulptura Vunenjak 1, Josipe Vranjković iz Otoka, kojim propituje identitet čovjeka kao samostalne jedinke, stručno povjerenstvo proglasilo je najboljim djelom ovogodišnjeg, 13. izdanja Erste fragmenti.

Vunenjak 1 je rad iz ciklusa radova Vunenjaci, kojima postavlja pitanja o problematici promišljanja ciljeva vlastitog umjetničkog djelovanja. Ideja prostorne instalacije Vunenjaci jest kritika čovjeka kao socijalnog bića, jedinke koja ima potrebu za pripadanjem svojevrsnom krdu.

Josipa ističe kako je svima jasno da je stanje u Hrvatskoj na području kulture daleko od sjajnoga, što ne znači da nije moguće mijenjati stvari nabolje. Vjeruje u moć pojedinca i zdravog kolektiva. Njezin je plan nastaviti s obrazovanjem te proširiti djelovanje na svjetsku umjetničku scenu.

Josipa Vranjković prva je magistra kiparstva iz Otoka. Magistrirala je 2016. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Pobjeda joj je donijela Erste Grand Prix te novčanu nagradu u iznosu od 10.000 kuna, dok je posebna nagrada publike i 3000 kn pripala Ivici Purgaru za poliptih Odrazi. M.Kokaj

POTPORA MLADIMA

Erste fragmenti su natječaj kojim Erste banka otkupom likovnih djela (slike, skulpture, grafike, instalacije), pruža potporu mladim i široj javnosti još nepoznatim likovnim umjetnicima na početcima njihova umjetničkog djelovanja. Autoru najboljeg likovnog djela pripada novčana nagrada i samostalna izložba. Posebna nagrada prema odabiru publike i 3000 kuna te jednu godišnju stipendiju, za koju su se mogli kandidirati studenti likovnih akademija u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike