Kultura
DODIJELJENE NAGRADE “DR. IVAN ŠRETER”

Vožnja bečkom podzemnicom Tinu i Vedranu donijela nagradu
Objavljeno 15. svibnja, 2017.
Nataša Bašić: Natječaj oslobađa jezični genij i potiče jezično stvaralaštvo

PAKRAC - Nakon nešto više od godinu dana Pakrac je ponovno bio domaćin dodjele, ovaj put jubilarne nagade “Dr. Ivan Šreter”, za najbolju novu hrvatsku riječ. Tradicija stvaranja novih riječi u hrvatskom je jeziku duga i datira u vrijeme Marka Marulića, pa i ranije, u doba nepotpisanih spomenika, čulo se na svečanosti u pakračkoj Gradskoj knjižnici, na koju se odazvalo svih petero dobitnika. Prvonagrađeni bračni par Denis i Anita Peričić novoskovali su riječ istovrijednik za ekvivalent, što im je donijelo prvu nagradu. Osobito su ponosni što nagrada nosi ime baš dr. Šretera. Ne baš posve svjesni onoga što su za sadašnjost i budućnost svog materinskog jezika učinili, šestogodišnji blizanci iz Zagreba, Tin i Vedran Grgić, riječ metro zamijenili su riječju podzemnica vozeći se istom u Beču prošle godine. Na natječaj ih je ponosno prijavio ujak Hrvoje Bareta, a samo su ih dva boda dijelila od prve nagrade. Zaslonik je riječ kojom je Matija Šimunović zamijenio riječ tablet. “Ugrabio” je nagradu u posljednji tren, prije nego tablet kao uređaj ode u zaborav, povijest i muzej, rekao je u šali trećenagrađeni.

Osmijeh na licima okupljenih  izmamio je sastavak Ivane Jo sić “Neponovljiva baka”, uče nice 6. razreda OŠ Smiljevac iz  Zadra, koja je vješto u krat kom tekstu upotrijebila čak  deset novih hrvatskih riječi,  koje su na dosadašnjim nat ječajima nagrađivane, a koji je  poslala prof. Marina Marija čić.

Uslijedila su predavanja - “Što je industrija?” prof. emeritusa Igora Čatića (Fakultet strojarstva i brodogradnje), “Uzroci i posljedice rastakanja hrvatskih jezičnih norma na objavnicima (Večernji, Jutarnji, Globus, Nacional)” Nataše Bašić (hrvatske jezikoslovke, urednica u LZ Miroslava Krleže), u čijem se fokusu našao hrvatski jezik na razmeđi normiranja i samonormiranja, purizam koji je 90-ih hrvatskom jeziku donio tek novo/staro časničko nazivlje... Prema njezinim riječima, vrijednost je ovoga natječaja i u oslobađanju jezičkog genija i poticanju jezičnoga stvaralaštva.

Nezaobilazno je ime dodjele i književnik Hrvoje Hitrec, čije je predavanje “O hrvatskom jeziku i trima deklaracijama” zaintrigiralo nazočne. Tuđice preko novih tehnologija poput salmonele truju hrvatski jezik pa nam je, smatra Hitrec, potreban novi Bogoslav Šulek.

Dodjeli je nazočila i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, ponosna što je njihov mali grad dao Šretera i što zaklada i natječaj čuvaju spomen na njega. Uz nadu da će Šreterova priča dobiti svoj kraj i da će njegovi posmrtni ostatci konačno biti nađeni, gradonačelnica grada u kojem je bila prva kovnica novca (slavonskog banovca), čestitala je dobitnicima i organizatorima. Dodjelu je vodila Jezikova tajnica Snježana Mostarkić.

Narcisa VEKIĆ

Beč

GRAD U KOJEM JE SKOVANA RIJEČ PODZEMNICA

KIPIĆI OD BRAČKOG KAMENA

Uz novčane nagrade dodjeljuju se i diplome te kipići dr. Šretera, akademskoga kipara Tonka Fabrisa. Do sada su kipići bili izrađivani od bronce, no ove su godine u Zakladi odlučili načiniti ih od bračkog kamena. Kako se na dodjeli ispričao predsjednik Zaklade Damir Foretić, dobitnici će svoje kipiće dobiti naknadno, poštom, na kućnu adresu, jer je “nešto zapelo u isporuci”. Novu hrvatsku riječ časopis Jezik bira i nagrađuje duži niz godina, no prije deset godina u tome im se pridružila Zaklada “Dr. Ivan Šreter”.

Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike