Kultura
ZAKLADA "DR. IVAN ŠRETER" I ČASOPIS JEZIK

U Pakracu u subotu dodjela nagrada “Dr. Ivan Šreter” za najbolju novu hrvatsku riječ
Objavljeno 11. svibnja, 2017.

Vezani članci

NAGRADA “DR. IVAN ŠRETER”

Nagrada za najbolju novu hrvatsku riječ

IZABRANA NAJBOLJA NOVA HRVATSKA RIJEČ U 2015.

Posumnja li policajac da ste zavirili u čašicu, puhat ćete u ALKOMJER!

U Gradskoj knjižnici Pakrac, Zaklada “Dr. Ivan Šreter” i Časopis Jezik, časopis za kulturu hrvatskoga književnog jezika upriličuju (13. svibnja) svečanu i javnu dodjelu nagrada za najbolju novu hrvatsku riječ u 2016., nagrade “Dr. Ivan Šreter”.

Ovo je 10. obljetnica dodjele nagrade na natječaju koji provodi časopis Jezik, a pod pokroviteljstvom Šreterove zaklade. U spomen na dr. Ivana Šretera, koji je rođeni Pakračanin, a ubijen je u Domovinskom ratu kao hrvatski domoljub i jezični mučenik, nagrada nosi njegovo ime. U Jugoslaviji je dr. Šreter bio osuđen zbog hrvatskoga jezika. U bolnički list upisao je jednomu bolesniku da je umirovljeni časnik, a ovaj ga je tužio i javno vrijeđao jer je on bio “oficir JNA pa onda i penzionosani oficir”. Riječima umirovljeni časnik, Šreter je, kako je pisalo u tužbi, “povrijedio oficirske osjećaje”.

Na natječaj je prijavljeno stotinjak riječi i Povjerenstvo za izbor najbolje nove hrvatske riječi (članovi: Jasna Horvat, Hrvoje Hitrec, Igor Čatić, Zvonimir Jakobović, Mario Grčević, Nataša Bašić, Mile Mamić, predsjednica Sanda Ham) izabralo je tri nove riječi. Četiri su dobitnika jer 2. nagradu dijele dvoje, a takva je dodjela nagrade, kao i osobe kojima se dodjeljuje, po mnogo čemu neobična i nije se do sada dogodila. Nagrađene riječi bit će proglašene na dodjeli, a tako i imena dobitnika. Nagrade su novčane, 1. nagrada 5 000 kn, 2. nagrada 3 000 kn, 3. nagrada 1 500 kn, a uz novčane nagrade dodjeljuju se i kipići dr. Šretera akademskoga kipara Tonka Fabrisa i diplome.

Gostima iz Osijeka, Zagreba, Varaždina i Pakraca obratit će se pozdravnim riječima upravitelj Zaklade “Dr. Ivan Šreter”, Damir Foretić i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević; prigodne će govore o hrvatskom jeziku održati Igor Čatić, Nataša Bašić i Hrvoje Hitrec, predsjednica će Povjerenstva i glavna urednica Jezika Sanda Ham podsjetiti na prošlih 10 godina dodjele Šreterove nagrade. Pročitat će se sastavci dviju učenica iz OŠ Smiljevac iz Zadra o novim hrvatskim riječima (i s novim riječima), upoznati s novonagrađenim riječima i dobitnicima uručiti nagrade. N.Vekić

Četiri su dobitnika jer 2. nagradu dijele dvoje, a takva je dodjela nagrade, kao i osobe kojima se dodjeljuje, po mnogo čemu neobična

Možda ste propustili...

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

Najčitanije iz rubrike