Učionica
PROF. DR. SC. DAMIR MARKULAK

Novi studentski paviljon dugoročno će smanjiti troškove studiranja
Objavljeno 13. svibnja, 2017.
PROREKTOR ZA STRATEGIJU RAZVOJA I PROSTORNO PLANIRANJE SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

D ana 28. travnja Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku sa Zajednicom ponuditelja - Gradnja d.o.o. Osijek, Ing-grad d.o.o. i Vodovod Montaža d.o.o. potpisalo je ugovor E-VV-02/2016 o izgradnji zgrade studentskog paviljona, uređenju okoliša oko zgrade, radove na izgradnji mosta između dviju zgrada (odnosno, novog i starog paviljona), uređenju studentskog trga (prostora oko sva tri paviljona) te izgradnji i uređenju sjevernog parkirališta.

U povodu toga za novi broj Sveučilišnog glasnika razgovarali smo s prof. dr. sc. Damirom Markulakom, prorektorom za strategiju razvoja i prostorno planiranje Sveučilišta u Osijeku.

Izgradnja zgrade novog, trećeg studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu najvažniji je projekt razvoja i unaprjeđivanja studentskog smještaja u Osijeku. U kojoj je trenutačno fazi taj projekt?

- Činom potpisa ovoga ugovora zapravo smo okončali složenu i dugotrajnu proceduru javnog odabira izvođača radova za treći studentski paviljon. Nakon obveznog roka mirovanja od 15 dana krećemo u službeni početak radova. Svečanim polaganjem temeljnoga kamena za Dan Sveučilišta u Osijeku, krajem svibnja, i formalno ćemo obilježiti taj značajan događaj za naše sveučilište.

Molim vas, ukratko opišite projekt i iznesite rokove njegova završetka.

- Ovim se projektom povećanjem smještajnih kapaciteta olakšava pristup visokom obrazovanju, osobito za studente u nepovoljnom položaju te će se njegovim ostvarenjem pridonijeti dugoročnom smanjenju troškova studiranja. Naime, svjesni smo da u današnje vrijeme troškovi studiranja zasigurno nisu maleni, ali i da je visokokvalificirana radna snaga ključni pokretač gospodarskog razvoja, te nam je želja pružiti šansu za studiranje i onima koji bez takvih olakšica zasigurno ne bi mogli studirati. To je kod nas još izraženije nego u ostalim dijelovima Hrvatske zbog ozbiljnih i trajnih prirodnih i/ili demografskih teškoća područja koja gravitiraju Sveučilištu, stoga će 67 % ležajeva (odnosno 537 od ukupno 796 ležajeva) u novom paviljonu biti osigurano baš za studente u nepovoljnom položaju. Također, deset jednokrevetnih soba, od njih ukupno 404 u paviljonu, bit će prilagođeno studentima s invaliditetom.

Osim toga, izgradnjom i uređenjem okolne infrastrukture i okoliša studentskog paviljona (tzv. studentski trg) komunalno će se urediti velik dio zapadnog dijela sveučilišnog kampusa, a postojeće zgrade studentskog doma funkcionalnom vezom bit će spojene na novu zgradu studentskog paviljona, čime će se povećati kvaliteta života studenata korištenjem zajedničkih sadržaja i mogućnošću komunikacije. Također, izgradit će se sjeverno parkiralište, na površini od 4000 m2, koje će servisirati potrebe ove zgrade, sukladno s urbanističkim uvjetima. Kada govorimo o vremenskim okvirima, onda treba reći da je projekt započeo prije godinu dana pripremom projektne dokumentacije i ostalih potrebnih dokumenata te će trajati do ožujka 2019., kada već opisane projektne aktivnosti moraju završiti, što čini ukupno 36 mjeseci trajanja projekta.

Ocijenite od kolike je važnosti ovaj projekt za studente Sveučilišta u Osijeku, osobito u situaciji kada, kako stvari stoje, nekadašnji Hotel Mursa ipak neće pripasti Sveučilištu u Osijeku za potrebe studentskog smještaja.

- Izgradnja trećeg studentskog paviljona od iznimne je važnosti za naše sveučilište jer je prije ova dva projekta, rekonstrukcije starog i izgradnje novog doma, broj raspoloživih ležaja u domovima u Osijeku bio samo 730, odnosno dovoljan za samo 4 % studenata. Ta je činjenica još naglašenija kada znamo da gotovo 75 % ukupnog broja studenata našeg sveučilišta čine studenti koji nisu iz Osijeka i koji u pravilu traže smještaj. S novim paviljonom i rekonstruiranim “starim” domom IGK, broj ležaja će se podići na 1463, dakle praktično dvostruko, i to će na bazi sadašnjeg broja studenata od oko 18.500 činiti 8 %. Ako znamo da bi prema Operativnom programu “Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.” studentski smještajni kapacitet trebao biti bar 10 % ukupnog broja studentske populacije (u zemljama EU on iznosi 17 %), onda možemo samo žaliti što taj prosjek nismo dohvatili s potencijalnih 200-tinjak ležajeva koji su mogli biti osigurani u starom Hotelu Mursa, to više što su nam dva ministra to javno i višekratno obećavala te zbog činjenice da je ta zgrada svojom namjenom već bila prilagođena ovakoj svrsi i njezino uređenje u tom smislu ne bi bilo preskupo. Time bismo problem smještaja u osječkim domovima sigurno riješili na duže vrijeme, no, što je, tu je, tu nismo mogli učiniti više.

Dopustite mi da zahvalim cijelom projektnom timu na Sveučilištu i Studentskom centru, bez čije marljivosti i proaktivnosti ovaj projekt, a i druge, o kojima nismo ovdje govorili, zasigurno ne bi bilo moguće kako dobiti tako ni provesti u djelo.

Razgovarao: Tomislav Levak
Studentski dom IGK

Nedavno je obavljen tehnički pregled obnovljene zgrade “starog” studentskog doma IGK. Koliki je sada njegov kapacitet i kada se može očekivati useljenje studenata korisnika?

- Tako je, dobili smo uporabnu dozvolu za studentski dom IGK, kako ga sada zovemo, i mogu reći da sam jako zadovoljan kako se do sada projekt razvijao. Građevinske i obrtničke radove izveli smo na vrijeme i mislim da smo uspjeli izvući maksimum iz toga prostora te on sada izgleda suvremeno i udobno, neusporedivo sa stanjem od prije godinu dana. Na žalost, problema imamo s opremanjem doma namještajem, jer je do sada izjavljena već druga žalba na prethodno odabrane dobavljače namještaja te je pravna procedura u takvim slučajevima dugotrajna i konačna odluka ne ovisi o nama. Rok za izradu namještaja i opremanje doma je 45 dana nakon potpisivanja ugovora, i tu ćemo zahtijevati strogo poštivanje navedenih rokova. U svakom slučaju, zgrada će za iduću akademsku godinu biti spremna za useljenje u svojih 80 dvokrevetnih, 23 jednokrevetne, dvije trokrevetne i četiri jednokrevetne sobe za osobe s invaliditetom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike