Regija
PORUKA NADBISKUPA HODOČASNICIMA I SVIM VJERNICIMA

Prošarani Marijinom slavom
Objavljeno 14. kolovoza, 2014.

S vake me godine uvijek iznova o svetkovini Uznesenja Marijina u nebo ugodno iznenadi velik broj hodočasnika u našim marijanskim svetištima u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. A Nadbiskupija nam je tako bogato i znakovito prošarana Gospinim svetištima i crkvama: Aljmaš, Ilača, Dragotin, Šumanovci, Slavonski Brod... Jednako je tako i čitava domovina. Bio bi uistinu impozantan broj kad bismo zbrojili sve koji se o Velikoj Gospi pokrenu iz svojih domova u marijanska svetišta ili bar u svoje mjesne crkve. U toj rijeci hodočasnika koja se u predvečerje ili na samu svetkovinu slijeva u naša brojna, veća i manja, marijanska svetišta i crkve prepoznajem i vidljivu sliku sadržaja otajstva koje slavimo. Mi ljudi smo prolazni hodočasnici ovdje na zemlji i svi putujemo prema nebeskoj domovini: u zajedništvo s Trojedinim Bogom. Na njegovu smo sliku stvoreni, gladni smo i žedni Boga; naša su bića prožeta i nošena žudnjom za njim i nemirna su dok se ne smire u njemu. Pa i kad kao zemaljski putnici griješimo i lutamo, kad se radujemo i podnosimo napor i žrtve puta, čeznemo za njim i tražimo njegov dom. Na nebo uznesena Blažena Djevica Marija, Majka Isusa Krista i Majka Crkve, ostvarenje je te duboke ljudske čežnje.

Dok ovih dana hodočastimo u nama draga svetišta, nastojmo još dublje razumjeti i osjetiti kako smo, zapravo, u stvarnosti svoga života „prošarani Marijinom slavom“. Gledajmo u nju, proslavljenu i na nebo uznesenu te prepoznajmo da je ona ostvarila cilj za kojim i mi čeznemo i koji tražimo. Onaj tko je rođen u njezinu krilu, koji je za nas umro i uskrsnuo - Isus Krist, sve nas želi privesti punini života u vječnosti i uskrsnoj slavi, u koju je kao prvu među nama ljudima već uveo svoju Majku Mariju. Naš život, naše ljudske radosti, patnje i boli zato već sada mogu i trebaju biti „prošarane“ slavom Marijine spremnosti za otvorenost i prihvaćenje Božje riječi, po kojoj ljudima dolazi spasenje u Isusu Kristu, koji je naš Put, Istina i Život.

Pođite, dragi hodočasnici, slaviti Mariju! Gledajte smireno zastati pred njom, s iskrenim i dubokim pogledom na svoj život, i moliti da vas Gospodin blagoslovi i osnaži, da vas utješi i obnovi u vama snagu za dobra djela i za svjedočanstva ljubavi prema bližnjima i svim ljudima!

ĐURO HRANIĆ

nadbiskup metropolit đakovačko-osječki

POĐITE, DRAGI HODOČASNICI, SLAVITI MARIJU! GLEDAJTE SMIRENO ZASTATI PRED NJOM, S ISKRENIM I DUBOKIM POGLEDOM NA SVOJ ŽIVOT, I MOLITI DA VAS GOSPODIN BLAGOSLOVI

Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike