Osijek
FACT CHECK MEDIJSKIH OBJAVA VEZANIH UZ ZDRAVLJE

Platforma "Medicinski potvrđeno": Luk u čarapama ne ubija bakterije
Objavljeno 5. srpnja, 2024.
Hrvatska od ovoga tjedna ima prvu fact check stranicu posvećenu isključivo medijskim objavama vezanim uz zdravlje! Na adresi https://medicinski-potvrdeno.com naći ćete recenzije uglednih profesora Medicinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, a kako je stranica i interaktivna, u slučaju da naletite na članak o zdravlju u čiju vjerodostojnost sumnjate, možete ga preko e-mail obrasca poslati na provjeru.

Platforma "Medicinski potvrđeno" rezultat je jednog od prvih projekta u Hrvatskoj koji za cilj ima uspostavu provjere medijskih činjenica iz područja zdravlja i medicine, a koji osim medicinskih profesionalaca uključuje i medijske djelatnike i pacijente. Projekt je odobren preko poziva Agencije za elektroničke medije, a financira se iz fonda NextGenerationEU. U njemu sudjeluje šest profesora Medicinskog fakulteta Osijek, specijalista i subspecijalista iz područja biomedicine i zdravstva.

- Najvažnija je činjenica to što je portal interaktivan, što znači da svaki čitatelj može zatražiti provjeru vjerodostojnosti bilo koje medijske objave o temi zdravlja u hrvatskom medijskom prostoru. Recenzije će biti objavljivane na tjednoj bazi, a ovim putem pozivamo sve građane da se priključe nastojanjima za vjerodostojne, točne i istinite informacije vezane uz teme medicine i zdravlja u medijskom prostoru - poručuje Nefreteta Zekić Eberhard, koordinatorica i medijska konzultantica projekta.

U ovom trenutku na "Medicinski potvrđeno" možete pročitati šest recenzija: Luk u čarapama ubija bakterije u tijelu?! Ne, jedino je što možete dobiti iritacija kože; Dijagnoza bolesti po boji ušne masti?!; Tko ne pije kravlje mlijeko, u riziku je od bolesti štitnjače?!; Prehrana može zamijeniti lijekove za snižavanje kolesterola?!; TikTok liječnik tvrdi "Vodica za usta podiže krvni tlak"?!; Postoje li čajevi koji jačaju libido i povećavaju plodnost?!

Nositelj je projekta Medicinski fakultet Osijek, a njegova je voditeljica prof. dr. sc. Ines Drenjančević, prodekanica za znanost MEFOS-a. Iza informatičkog i dizajnerskog rješenja portala stoji osječka tvrtka Gauss. I. Rab Guljaš
Možda ste propustili...

OBJEKT U RETFALI U SREDIŠTU GRADSKIH PRIČA

Distribucijski centar online trgovine Temu u Osijeku?

ODABRANI KORISNICI PROJEKTA “LASTE”

Pomoć u kući za 180 osoba u erdutskim selima

Najčitanije iz rubrike