Osijek
U FIGURATIVNOM I DOSLOVNOM SMISLU

Ribarska ulica procvala
Objavljeno 4. srpnja, 2024.
Grmlje, trajnice, ukrasne trave i pokrivači tla upotpunjeni vrtnim kamenjem
Ribarska ulica, koja spaja Trg Ante Starčevića i promenadu, vrlo frekventna gradska pješačka zona u kojoj se nalaze brojni kafići, doživjela je procvat, u figurativnom i doslovnom smislu, nakon što su uklonjene deking-daske, koje su zbog dotrajalosti nagrđivale taj prostor, a na njihovu mjestu izrađene su žardinijere s ukrasnim biljem koje je tom prostoru donijelo preobrazbu na oduševljenje građana.

Kako doznajemo iz tvrtke Unikom, koja je izvela ove dobrodošle radove, prethodno je u Ribarskoj ulici demontirana rešetkasta čelična konstrukcija te su obnovljeni betonski zidovi između kojih je ostao prostor koji je sada popunjen vrtnom zemljom i kompostom s Unikomove Kompostane (cca 60 m³), te je posađeno 78 sadnica više vrsta grmlja (japanski javor, tisa, kurika, hortenzija) i više od 400 sadnica trajnica, ukrasnih trava i pokrivača tla, a nova gradska zelena oaza upotpunjena je i velikim vrtnim kamenjem. Nakon završetka zemljanih radova obojena je pješačka zona, odnosno “bar kod” koji je nalik na pješački prijelaz, a ondje će biti postavljene i klupe.

Nastavak je to, rekli bismo, cvjetnog preporoda pod vodstvom Jure Smajića, voditelja radova krajobraznog uređenja u tvrtki Unikom, u kojoj je zaposlen od 2017., a od 2019. zaslužan je za promjenu koja se, na očigled i oduševljenje mnogih građana i gostiju Osijeka, dogodila u cvjetnim nasadima po gradu, od kojih su najdojmljiviji Sakuntalin park, Park kralja Držislava, Park kralja Petra Krešimira IV., Mačkamama i kružni tok Đakovština.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike