Sport
DO EUROPE VODI TEŽAK PUT

Bijelo-plavi kroje rasplet utrke za prvaka Hrvatske
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
Osječane u sljedeća dva kola očekuju okršaji protiv vodećih Dinama i Rijeke
Nogometaši Osijeka svoj put prema Europi morat će krčiti kroz dva, u ovom trenutku, najteža moguća izazova, a uz to će odigrati i određenu ulogu u određivanju novog državnog prvaka.

U sljedeća dva kola čekaju ih okršaji protiv Dinama i Rijeke, momčadi koje se još uvijek bore za naslov. Prvi od ta dva susreta Bijelo-plavi će odigrati u subotu na Maksimiru, a tjedan dana poslije na Opus Arenu stiže Rijeka. Teška je to, ali ne i neprohodna staza prema konačnom cilju. Optimizam ulijevaju posljednji nastupi u kojima je Zekićeva momčad pokazala napredak u formi, ali prije svega na planu samopouzdanja kojeg je znalo nedostajati tijekom ove sezone, koja nije ispunila rezultatska očekivanja. Osijek je ostao daleko od glavnih uloga, u prvenstvu je brzo ispao iz utrke za naslov, a u Kupu ga je u četvrtfinalu zaustavila Lokomotiva, koja mu je jedini rival i u borbi za Europu.

Fokus samo na sebe


Iako je generalno sezona prošarana razočaranjima, njezin će finiš ipak biti uzbudljiv jer Osječani još uvijek mogu ispuniti bar onaj minimalni zacrtani cilj - plasman na europsku scenu. Uz to nije nezanemarivo to što imaju mogućnost utjecaja i na utrku za naslov prvaka.

- Čekaju nas dva izazovna susreta, a mi smo sami prema sebi dužni ponavljati igru kakvu smo pružili protiv Lokomotive. Čeka nas gostovanje u Maksimiru, Dinamo je pobjedom na Rujevici napravio veliki korak prema još jednom naslovu prvaka, ali mi se ne trebamo zamarati drugima i njihovim potrebama. Idemo se u Maksimir boriti za sebe, a Dinamo ima trenutak koji zaslužuje, baš kao i Rijeka, i zato su tu gdje jesu. Ne razmišljamo ni o kome drugome, samo o sebi - poručio je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Naravno, sad su se navijači Osijeka uhvatili računica što će Bijelo-plavima trebati kako bi europsku trku završili ispred Lokomotive. Pogled na raspored sugerira kako Lokosi imaju lakše suparnike od Osijeka, ali zato Osječani imaju četiri boda više od zagrebačkog kluba, što ih ipak drži u lagodnijem položaju. Uvijek je lakše biti lovina nego lovac jer Lokomotiva nema pravo na pogrešku. To više što Osječani imaju i bolji međusobni omjer s njom.

Kartoni prijete


Zapravo će mnogi kao ključnu vidjeti utakmicu protiv Rijeke na Opus Areni, a ovaj put u Maksimir može se doživjeti i kao utakmica u kojoj se nema što izgubiti. Znate kako to ide prije gostovanja kod Dinama. Mnogi već unaprijed oplaču Bijelo-plave, a situacija je sad to neugodnija za njih jer Dinamo još uvijek nije osigurao naslov prvaka. U tom kontekstu nije ugodna ni spoznaja koja govori o nekolicini važnih prvotimaca kojima prijeti prisilna stanka zbog javnih opomena. Naime, po dva žuta kartona imaju Renan Guedes, Anton Matković, Ramon Mierez, Stjopa Mkrtčyan, Darko Nejašmić i Marin Prekodravac. Svi oni mogli bi se naći u početnoj postavi za susret protiv Dinama, a ne treba naglašavati koliki bi udarac za Bijelo-plave bio ako bi, recimo, Mierez, Matković, Renan Guedes ili Nejašmić ili više njih dobili treću javnu opomenu koja bi ih udaljila iz konkurencije za susret protiv Rijeke.

- Nismo u poziciji u kojoj možemo bilo što kalkulirati. Izići ćemo protiv Dinama s najjačim mogućim snagama jer to od nas traži borba u kojoj se nalazimo - kaže Zekić.

I to je jedini ispravan stav jer bilo kakvo kalkuliranje obično se obije o glavu. Osijek na Maksimir ne smije putovati bez ambicija bez obzira na to koliko ga težak posao tamo očekuje.

Dalibor Keler
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike